29.03.2024.
HomeNovostiProcurili podaci: 67 bh. državljana posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju

Procurili podaci: 67 bh. državljana posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju

Dubai je poznat kao “igralište za bogate” sa besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih građevina na svijetu. U isto vrijeme, Dubai je ozloglašena destinacija za ilegalne tokove novca i pranje novca, a smatra se i jednim od najzatvorenijih svjetskih poreznih oaza, piše norveški portal e24. Objavio je analizu u kojoj se navodi državljani kojih zemalja posjeduju nekretnine u Dubaiju. U izvještaju je navedena i Bosna i Hercegovina.

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju, ali materijal koji je procurio pokazuje da su kriminalci iz velikog broja zemalja, tamo registrirani s vrijednim nekretninama, piše e24.

U izvještaju/analizi koju je objavio EU Tax Observatory, a uradio Centar za napredne odbrambene studije (C4ADS), navodi se kako nekretnine imaju i osobe koje su povezane sa švercom droge, finansijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji. Rijetki prijavljuju svoje posjede u matičnim zemljama.

E24 objavio je podatke za 2020. godinu. Na ovom dokumentu radilo je preko 20 medijskih organizacija i centara.

Izvor : Screenshot

Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine u curenju. Procjenjuju da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara u Dubaiju. Međutim, procurile su i informacije o imenima, tj. vlasnicima tih nekretnina.

Za sada je objavljeno da bh. državljani, njih 68, posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti od 27 miliona dolara.

Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, 94 hrvatska državljana imaju 125 nekretnina vrijednosti 43 miliona dolara, 237 srbijanskih državljana ima 287 nekretnina vrijednostu 74 miliona dolara,46 slovenskih državljana sa 56 nekretnina vrijednosti 26 miliona dolara, 45 Makedonaca posjeudje 55 nekretnina vrijednosti 14 miliona dolara i 11 Crnogoraca koji posjeduju 16 nekretnina vrijednosti sedam miliona dolara.

Još nije poznato da li će norveški mediji objaviti imena vlasnika. Detaljan izvještaj pročitajte ovdje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti