Grčka traži odgovore od Srbije: Zašto je pao ukrajinski avion pun srpske municije, da li je trgovina oružjem bila nelegalna?

0

Grčka je odlučila da uloži protest Srbiji zbog toga što nije na vrijeme obavještena o naoružanju u ukrajinskom avionu, koji je letio njenim vazdušnim prostorom i srušio se u subotu uvečer blizu Kavale.

Dok ta tragedija vodi mogućem diplomatskom sporu Atine i Beograda, tovar municije koji je trebalo da – prema rječima srpskog ministra odbrane – sleti u Bangladeš, uzbunjuje ovdašnju javnost.

Ko u Srbiji, kako i pod kojim uslovima trguje naoružanjem?

Pad je podigao pitanje o minama rasutim po kukuruznom polju na sjeveru Grčke. Međunarodni portal Arms watch otvara vezu između privatne beogradske firme Valir koju je ministar odbrane Nebojša Stefanović naveo kao vlasnika robe koja je letjela za Bangladeš i srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića. U tekstu podatak da je igrom slučaja Valir d.o.o. registrovana samo dvije nedjelje nakon uvođenja novih sankcija Tešiću i njegovom timu.

– Ne postoji nijedan čist dokaz ko stvarno stoji iza kompanije Valir, ali veoma je sumnjivo da je ta kompanija za samo jednu godinu, sa samo troje zaposlenih, startom od nule zaradila gotovo 15 i po miliona dolara. Kako je takva kompanija odjednom postala partner države? Sve to dovoljno je da se pokrene jedna nezavisna istraga koja bi ispitala sve poslove ove kompanije i ko je njen stvarni vlasnik, ne onaj na papiru, već onaj koji stoji iza tog impresivnog uspjeha, navodi Diljana Gajtandžijeva, novinarka Arms Watcha.

Na osnovu javno dostupnih podataka, firma „Valir“ osnovana je na samom kraju 2019. i već sljedeće godine u biznisu trgovine oružjem, kojim se do tada nije bavila, pravi prihod od preko milijardu i po dinara, a u ovoj godini čak 6,5 milijardi dinara. Na sajtu APR-a, u polju djelatnost stoji nespecijalizovana trgovina na veliko, a jedino ime koje se zvanično vezuje za Valir d.o.o je Mladen Bogdanović, koji je za Novu.rs izjavio da su školske mine ugovorom iz 2021. prodate vojsci Bangladeša.

– Pad teretnog aviona u Grčkoj je još jedna potvrda da biznis Slobodana Tešića bez ikakvih barijera perfektno funkcioniše u Srbiji i da to nije nikakva tajna, bez obzira na kamuflirane, fiktivne vlasnike navodnih kupaca oružja i sankcije. Ovdje jedna dobro uigrana hobotnica trlja ruke, napisao je na Twitteru advokat Ivan Ninić.

A grčki mediji se na osnovu komunikacije sa kontrolom leta u Solunu, između ostalog, pitaju i zašto je pilot palog aviona, kada je primjetio problem, prvo tražio dozvolu da se vrati u Niš, odakle je poletio, a tek nekoliko minuta kasnije odlučio da prinudno sleti u Kavalu. Kažu, to je samo jedna od sumnjivih stvari, a cio slučaj preuzeo je tužilac Vrhovnog suda Grčke.

– Izgleda da nije sve urađeno po propisu kao što je tvrdio ministar Stefanović. Izgleda da Srbija nije unaprijed informisala grčku stranu da će njen vazdušni prostor preletati avion koji prevozi municiju, pokušavaju da saznaju nešto više oko toga da li je ta trgovina bila legalna, jer ako nije prijavljeno – onda je sumnjivo, navodi Nikos Pelpas, dopisnik grčkog javnog servisa.

I komšije su reagovale. Grčki ambasador u Beogradu dobio je nalog svog šefa diplomatije da od srpskih vlasti traži objašnjenje zašto Atina nije obaviještena o preletu opasnog tovara. A i grčke opozicione stranke optužile su vladu da nije pružila dovoljno informacija javnosti i pozvale je da dalje istraži incident.

– Mislim da će Vladu u Srbiji ozbiljno nažuljati protesna nota iz Grčke, jer ako se Grci naljute zbog toga – to neće biti dobro, a niko nema pravo da u drugim državama, pa ni u sopstvenoj državi preko glava ljudi šalje terete koji mogu da naprave strahovitu štetu i da pobiju ljude, ističe novinar Đorđe Vlajić.

Inače, pronađena su tijela svih osam članova posade i prebačena su na obdukciju, nakon čega će biti predata ukrajinskim diplomatskim zvaničnicima. Na terenu se i dalje prikupljaju neeksplodirane mine u radijusu od oko 800 metara od mjesta gdje je pao avion, a ekipa hemijske službe vojske poručuje da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi.