Grčka se naoružava

0

Grčka će ojačati oružane snage kupujući nove sisteme naoružanja, najavio je premijer te zemlje Kirjakos Micotakis.

Konkretno, Grčka će nabaviti 18 lovaca tipa “Rafal”, kojima će da zamijeni avione “miraž 2000”, četiri nove fregate, a obnoviće četiri postojeće, četiri mornarička helikoptera tipa “romeo”, protivtenkovsko oružje za vojsku, torpeda za mornaricu i navođene rakete za vazduhoplovstvo.

Takođe, vojska će biti pojačana sa 15.000 profesionalnih vojnika tokom narednih pet godina, rekao je Micotakis.

Novi program nabavke oružja uslijedio je nakon pojačanih tenzija sa Turskom zbog resursa u istočnom Mediteranu.

“Ankara stalno provocira u Egeju i potkopava mir u cijelom Sredozemlju”, rekao je Micotakis, te dodao da Turska prijeti istočnim granicama Evrope i podriva sigurnost na osjetljivom raskršću tri kontinenta, piše “Katimerini”.

Micotakis je ovo rekao na Međunarodnom trgovinskom sajmu u Solunu, koji je otkazan zbog pandemije virusa korona, ali je premijer održao uobičajeni govor u kome je iznio detalje ekonomsku politike za narednu godinu.

Micotakis je najavio i finansijsku injekciju za privredu u iznosu od 6,8 milijardi evra, u vidu smanjenja poreza, subvencija i drugo.

“Promjena prioriteta, odnosno usmjeravanje ka odbrani, ne znači promjenu ciljeva”, rekao je Micotakis.

Turska, koja optužuje Grčku i Kipar za pokušaj narušavanja pomorskih prava, istražuje resurse nafte i prirodnog gasa u oblastima na koja, takođe, prava polažu i Grčka i Kipar kao dijelove svojih ekskluzivnih ekonomskih zona.