23.04.2024.
HomeNovostiGeneral VRS i osnivač logora "Sušica" govorio na promociji knjige o policiji...

General VRS i osnivač logora “Sušica” govorio na promociji knjige o policiji koja je ubijala u Kravicama

Bivši general Vojske RS-a i osnivač zloglasnog logora Sušica u Vlasenici Svetozar Andrić prisustvovao je i govorio na promociji knjige u Beogradu. Knjiga govori o Specijalnoj brigadi policije čiji su pripadnici učestvovali u genocidu u Srebrenici.
Osim Andrića, na promociji koja je u petak održana u Domu vojske u Beogradu, prisustvovali su i Milenko Karišik, prvi komandant Specijalne jedinice MUP-a RS-a te Miloš Stupar, bivši komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića koji se teretio za ratne zločine u Bratuncu za koje ga je Sud BiH oslobodio.U knjizi “Ratni put jurišnika i specijalaca” predstavljen je Drugi odred specijalne policije MUP-a RS-a Šekovići. Pripadnici ove jedinice su, prema presudama Suda BiH, učestvovali u strijeljanju hiljade Srebreničana u selu Kravica jula 1995. godine.

Inače, Andrić je od 2020. godine i narodni poslanik Srbije.

Sud BiH je za ovaj zločin osudio 11 osoba od kojih su većina nekadašnji pripadnici Drugog odreda Šekovići.

Inače, promocija ove knjige uslijedila je samo sedmicu dana nakon što je Fond za humanitarno pravo predstavio knjigu “Dosije – Svetozar Andrić” koja govori o zločinima koji su počinjeni pod njegovom naredbom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti