23.06.2024.
HomeNovostiGdje su sporni respiratori?

Gdje su sporni respiratori?

Respiratori koji su kupljeni iz Kine za potrebe u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek nisu poslati na adrese medicinskih ustanova.

Kako nam je rečeno u Federalnoj upravi Civilne zaštite, Inspektorat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH izvršio je inspekcijski nadzor i donio rješenje da se respiratori moraju adekvatno skladištiti, a to znači u skladištima pravnih lica koja imaju odobrenje za promet lijekova i medicinskih sredstava i čija skladišta zadovoljavaju potrebne uslove.

“FUCZ je odmah poslije inspekcijskog nadzora pokrenula postupak iznajmljivanja skladišta kod ovlaštenih pravnih lica i dobila jednu ponudu, ali je ponuđač 3. juna obavijestio FUCZ da nije u mogućnosti da podnese rizik smještaja. Nakon toga FUCZ se obratio inspekciji za produženje roka za adekvatno skladištenje respiratora, a zakazan je i sastanak sa predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, kazao je za N1 pomoćnik direktora FUCZ Mustafa Kadribegović.

Javnost se zainteresovala za ovaj slučaj zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratora iznosi 10,5 miliona KM.

Tužilaštvo vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme “FH Srebrena malina”, koja se bavi proizvodnjom voća, nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka.

Vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak pod istragom su Tužilaštva BiH zbog uključenosti u aferu nabavke respiratora iz Kine.

Sud BiH je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se pomenutoj trojici odredi i jednomjesečni pritvor zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Tužilaštvo je na ovu odluku uložilo žalbu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti