Gdje se izgubi Predsjednik, Stari svate – Erdogane brate?!?

0

Došao si u Bosnu i Hercegovinu gospodine Erdogane.

Dobrodošao!

Bakir kaže da ti je Bosnu u amanet ostavio njegov otac Alija. Možda Bakir misli da je Bosna vlasništvo porodice Izetbegović. Mi mislimo da je Bosna svih nas. Hvala ti ako brineš o Bosni i o nama, ali Bosna ne ide tako – “iz ruke u ruku”. Ti to znaš. Možda samo Bakir to ne razumije?!?

Došao si gospodine Erdogane u Sarajevo, proučio fatihu na mezaru Alijinom, a večeras ćeš u svatove njegovoj unuci,  Bakirovoj kćerki Jasmini. Lijepo od tebe. Lijepo je njegovati privatne, porodične odnose.

Ali, tvoja državnička veličina tražila je i državničku posjetu Bosni i Hercegovini. Protokolarno usputna sjednica sa članovima Predsjedništva BiH, puka je formalnost. Jedino je Dodik profitirao, jer si ga izvukao iz izolacije u koju se sam odmetnuo. Tvoja državnička veličina tražila je da nešto učiniš za državu Bosnu i Hercegovinu. Zašto si u Sarajevu zamijenio svoju predsjedničku veličinu za ulogu Starog svata i svjedoka?

To su očekivali i građani koji su ti danas u Sarajevu klicali “Turska, Turska”! Pozdravili su te kao državnika, predsjednika Turske u državi Bosni i Hercegovini. Da su htjeli da te pozdrave kao Bakirovog svata, klicali bi “Bakir, Bakir”, ili “Svadba, Svadba”.

Ne znam jesu li se Bosanci prisjetili posjeta i ulaganja u Srbiju, državničkih posjeta Srbiji i novca uloženog u ekonomiju Srbije. Bosanci se dugo pitaju zašto turske pare idu Srbiji, a Bosni samo tvoji selami?

Bilo je šta je bilo, i kako god bilo, osjećaj se lijepo u Bosni, njeguj privatne odnose s kim želiš, ali te molimo da imaš na umu da bi stanovnici Bosne i Hercegovine voljeli vidjeti predsjednika Turske Erdogana u državničkoj posjeti. Voljeli bi da se veliki državnik posveti velikim, ili bar malim problemima Bosne. Bili bi ti još zahvalniji.

Tvoja uloga sata i svjedoka na vjenčanju Bakirove kćerke je toja priatna stvar, i mi u nju ne ulazimo.

Ipak, nama si draži kao državnik velike i prijateljske Turske, od Bakirovog jarana, starog svata i svjedoka.

Nadam se da shvataš i da se ne ljutiš stari svate – Erdogane brate!

V.P.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here