20.04.2024.
HomeSvijetFrancuzi ubili vođu Al- Kaide u Sjevernoj Africi - Abdelmaleka Droukdela

Francuzi ubili vođu Al- Kaide u Sjevernoj Africi – Abdelmaleka Droukdela

Francuske snage ubile su vođu Al- Kaide (Al-Qaede) u Sjevernoj Africi Abdelmaleka Droukdela na sjeveru Malija, rekla je u petak ministrica oružanih snaga Florence Parly.

“Dana 3. juna, snage vojske Francuske, uz podršku svojih lokalnih partnera, ubile su Al Kaidu u emiru islamskog Magreba Abdelmaleka Droukdela i nekoliko njegovih najbližih suradnika tokom operacije na sjeveru Malija”, objavila je Parly na Twitteru.

Francuske snage zarobile su i visokog komandanta grupe Islamska država u Maliju tokom operacije u maju, dodala je.

Zarobljeni zapovjednik grupe Islamska država Mohamed Mrabat džihadist je veteran i imao je visoku ulogu u Islamskoj državi u velikoj saharskoj (ISGS) grupi, rekla je Parly. Uhvaćen je 19. maja.

“Odvažne operacije nanijele su snažne udarce terorističkim grupama. Naše snage će ih u saradnji s njihovim partnerima u Sahelu i dalje nemilosrdno loviti”, rekla je Parly.

Hiljade francuskih trupa raspoređeno je u Maliju od 2013. godine.

Njihova uključenost uslijedila je nakon što su islamistički militanti nadjačali dijelove sjevera. Uz pomoć Francuske, vojska Malija ponovo je osvojila teritorij, ali nesigurnost se nastavila i nasilje se proširilo i na susjedne zemlje.

Otprilike 4.500 francuskih trupa služilo je u okviru operacije Barkhane kao podršku snagama Malija, Mauritanije, Nigera, Burkine Faso i Čada.

ISGS je aktivan u Maliju, Nigeru i Burkini Faso.

Ko je bio Abdulmalek Droukdel?

Abdulmalek Droukdel je bio zadužen za sve pripadnike Al-Kaide u Sjevernoj Africi, a također je zapovjedao podružnicom Sahela Al-Kaide, Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), koja je bila aktivna u Maliju i Burkina Faso.

U kasnim 40-im, borio se u Afganistanu, a smatralo se da bivšeg vođu Al-Kaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi smatra svojom inspiracijom.

Pod njegovim vodstvom u islamskom Magrebu (AKIM) izveo je brojne smrtonosne napade, uključujući napad 2016. godine na hotel u glavnom gradu Burkina Faso Ouagadougou u kojem je život izgubilo 30 ljudi, a 150 je ranjeno.

Sud je Droukdela u Alžiru 2012. godine osudio na smrt nakon što je osuđen u odsustvu za ubistvo, članstvo u terorističkoj organizaciji i napade pomoću eksploziva.

Optužbe su povezane sa tri bombaška napada u glavnom gradu Alžiru u aprilu 2007. u kojima je ubijeno 22, a ranjeno više od 200 osoba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti