(FOTO) Ovo je Rade Šimić, alpinista koji je poginuo na Prenju

0

Na Prenju je u lavini poginuo Rade Šimić, pripadnik Oružanih snaga BiH, iz Tuzle, potvrđeno je iz Planinarskog saveza BiH.

Šimić je inače bio strastveni alpinista. Tako se i prošle sedmice pokušavao ispeti na Prenj, ali su on i ekipa u kojoj je bio odustali zbog loših vremenskih prilika.

Danas je krenuo sa partnerom u penjanju, A.A., ali ih je zatrpala lavina. Kako je za medije izjavio bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković, lavina je povukla dvojicu planinara, a Šimić je udario glavom o stijenu, te je usljed toga, nažalost, preminuo.

Drugi planinar je za sada dobro i nalazi se uz tijelo stradalog Šimića, a iz Planinarskog saveza očekuju da će u pomoć pristići i helikopter Oružanih snaga BiH.

Međutim, kako je za medije kazao Ermin Lipović, čekanje na helikopter može potrajati i četiri do pet sati, zbog komplikovane procedure, koja uključuje davanje saglasnosti od civilne zaštite do Predsjedništva BiH. Zbog toga će u rejon gdje se dogodila nesreća biti upućene planinarske i ekipe gorske službe spasavanja.