16.06.2024.
HomeNovostiFormiran predmet protiv Mitropolije SPC i Joanikija zbog prikrivanja pedofilije

Formiran predmet protiv Mitropolije SPC i Joanikija zbog prikrivanja pedofilije

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Crne Gore formiran je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar SPC, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i manastiru Dajbabe, saopšteno je 14. maja Radiju Slobodna Evropa iz Tužilaštva.

Predmet se nalazi u fazi izviđaja, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka, rečeno je u Tužilaštvu.

Izviđaj je proces provjere osnovanosti podnešene krivične prijave nakon čega tužilac odlučuje da li će otvoriti istragu. Tužilaštvo ima obavezu da po svakoj krivičnoj prijavi otvori izviđaj.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC nisu odgovorili na pitanja RSE povodom vesti o formiranju predmeta.

Joanikije je od smrti Amfilohija, krajem oktobra prošle godine na funkciji administratora i glavni je kandidat za mjesto mitropolita SPC u Crnoj Gori koga u maju treba da izabere Sabor SPC u Beogradu.

Nevladina organizacija Montenegro International je na svom sajtu objavila da je podnijela krivičnu prijavu 9. maja Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću uz koju je dostavila knjigu bivšeg đakona SPC Bojana Jovanovića “Ispovest kako smo ubili boga”, kao i tekstove iz medija na koje, kako navode, niko od nadležnih državnih organa nije reagovao.

Jovanović je na promociji te knjige 7. maja na Cetinju optužio episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija da je, kako je kazao, zataškao slučajeve pedofilije u SPC.

Jovanović je kazao i da je prošle godine bio na sastanku kod specijalnog tužioca (Milivoja) Katnića, kojeg je pozvao da se ponovo sastanu kako bi mu dao dokaze za svoje tvrdnje.Do crnogorskog mitropolita crkvenim ili političkim putem

Od smrti mitropolita Amfilohija krajem oktobra 2020, Mitropolijom SPC u Crnoj Gori rukovodi kao administrator episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Izbor novog mitropolita odložila je smrt patrijarha Irineja koji je umro dvadesetak dana nakon Amfilohija.

Da bi mitropolit za Crnu Goru bio izabran morao se prvo izabrati poglavar SPC što je finalizovano izborom Porfirija za patrijarha u četvrtak, 18. februara.

Nezvanične informacije su da Sabor SPC mogao početi 23. ili 24. maja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti