FK Sloboda danas slavi 101. rođendan!

0

Sada već daleke 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče, u gradu soli je osnovan naš klub.

Prošli smo zabrane, progone, uspone i padove, pobjede i poraze, radosti i tuge…Cijeli vijek postojanja! Danas slavimo 101. rođendan!

Fudbalski klub „Sloboda“ jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u regionu. Sada već daleke 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče, u gradu soli je osnovan naš klub. Učo je okupio entuzijaste, uglavnom radnike, zanatlije, ugledne ljude Tuzle, iznio im ideju i tako je 30. novembra osnovano RSD „Gorki“.

Od 1927. godine klub je promijenio ime u „Sloboda“! Najljepše ime na svijetu koje s ponosom nosimo i danas.

Na zelenom terenu imali smo uspona i padova, igrali Zonsku ligu, ali smo 1958. godine ostvarili plasman u Drugu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Godinu kasnije po prvi put Crveno – crni su u eliti! Nastup u društvu najboljih trajao je tek jednu sezonu, no od 1969. godine stalni smo član najvišeg ranga jugoslovenskog fudbala. Sve do raspada bivše zemlje Sloboda je bila stabilan i za sve protivnike neugodan takmac.Osvojili smo Kup prvoligaša 1971. godine kada smo u finalu savladali Željezničar (1:0). Iste godine stigli smo i na korak do osvajanja Kupa Maršala Tita, no Crvena zvezda je bila uspješnija.

U jugoslovenskoj ligi trofejom Fer – playa okitili smo se šest puta.

Prvi nastup na međunarodnoj sceni ostvarili smo u sezoni 1976/77. Kup UEFA i dvoboj protiv španskog Las Palmasa. Bilo je to prvi put da su Crveno – crni pokazali svoje umijeće u jednom inostranom takmičenju. Nakon ovog izazova uslijedio je i zapažen nastup u Rapan kupu 1984. godine, a nakon rata Crveno – crni su još tri puta igrali na međunarodnoj sceni.

U Intertoto kupu 2003. i 2004. godine, te u Ligi Evrope 2016. godine.

U okvirima bh. fudbalskih takmičenja sedam puta smo igrali finala Kupa.

Naš klub je stabilan premijerligaš. Naša politika je rad i proizvodnja domaćih igrača i od toga nećemo odustati. Po tome smo prepoznatljivi na ovim prostorima.

Naše boje su crvena i crna – MI SMO FK SLOBODA!