16.06.2024.
HomeSvijetFacebook gasi sistem za prepoznavanje lica

Facebook gasi sistem za prepoznavanje lica

Kompanija Facebook objavila je u utorak da gasi svoj sistem za prepoznavanje lica, koji automatski identifikuje korisnike na fotografijama i video snimcima, navodeći rastuću zabrinutost društva u vezi sa upotrebom takve tehnologije.

“Regulatori su još uvijek u procesu obezbjeđivanja jasnog skupa pravila koja regulišu njegovu upotrebu”, napisao je Džerom Pesenti, potpredsjednik vještačke inteligencije na Facebook, u postu na blogu, prenosi Rojters.

“Usred ove tekuće neizvjesnosti, vjerujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na uski skup slučajeva upotrebe prikladno”.

Uklanjanje prepoznavanja lica od strane najveće svjetske platforme društvenih medija dolazi pošto se tehnološka industrija suočila sa obračunom u posljednjih nekoliko godina u pogledu etike korišćenja tehnologije.

Kritičari kažu da bi tehnologija prepoznavanja lica – koja je popularna među trgovcima, bolnicama i drugim preduzećima iz bezbjednosnih razloga – mogla da ugrozi privatnost, cilja marginalizovane grupe i normalizuje nametljiv nadzor.

Ova vijest takođe dolazi kada je Facebook pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog bezbjednosti korisnika i širokog spektra zloupotreba na njegovim platformama.

Kompanija, koja je prošle nedjelje preimenovala sebe u “Meta Platforms Inc”, rekla je da je više od jedne trećine Facebook-ovih dnevno aktivnih korisnika izabralo podešavanje za prepoznavanje lica na sajtu društvenih medija, a promjena će sada izbrisati “šablone za prepoznavanje lica” više od 1 milijarde ljudi.

Uklanjanje će se proširiti širom svijeta i očekuje se da će biti završeno do decembra, rekao je portparol Facebooka.

Facebook je dodao da njegov automatski alat za alternativni tekst, koji kreira opise slika za osobe sa oštećenim vidom, više neće uključivati ​​imena ljudi prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja prepoznavanja lica, ali će inače normalno funkcionisati.

Tehnologija će sada biti ograničena na određene usluge kao što je pomaganje ljudima da dobiju pristup svojim zaključanim nalozima ili otključaju lični uređaj, navodi Facebook u postu na blogu.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti