Evropska parlamentarka Tanja Fajon: Plašim se za Bosnu i Hercegovinu

0

Za Bosnu i Hercegovinu se plašim, jer još uvijek ne vidim dovoljno političke volje i saradnje na lokalnoj bazi. Još uvijek možemo osjetiti parcijalne interese političkih elita, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tanja Fajon, evropska parlamentarka.

Trenutno je predsjedavajuća Odbora Evropskog parlamenta za Srbiju, te je posrednica u dijalogu između vlasti i opozicije u toj zemlji.

Od 2009. godine bavi se pitanjem Zapadnog Balkana, najprije kao članica Delegacije za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina ima značajnu ulogu u regionu zbog svog jedinstvenog geografskog položaja, jer se nalazi na vanjskog granici sa Evropskom unijom. Naglašava kako bi oni koji čine vlast u Bosni i Hercegovini trebali imati zajednički cilj, a to je pristup Evropskoj uniji.

Na upit hoće li dolaskom Joea Bidena na mjesto predsjednika SAD doći do zajedničkog kursa EU i SAD prema BiH, Fajon je kazala da je Biden čovjek koji dobro poznaje našu regiju, posebno Bosnu i Hercegovinu, te da zbog toga misli da je to već veliki napredak za saradnju.

“Unija i Amerika, kao i mnogobrojne međunarodne institucije, moraju povećati međusobnu suradnju, uzeti u kontekt lokalne aktere iz originalnih područja. Zajednički kurs bi svakako trebao postojati u smislu podržavanja i pomoći postkonfliktne obnove i institucionalnih reformi, osobito u području pravosuđa, vladavine prava i, naravno, poboljšanju socio-ekonomskih standarda”, kazala je Fajon za RSE.

Integralni intervju pročitajte na ovom linku.