15.04.2024.
HomeNovostiEVO ZAŠTO JE ESCOBAR RAZBJESNO DODIKA: Ako u RS živi svega 750...

EVO ZAŠTO JE ESCOBAR RAZBJESNO DODIKA: Ako u RS živi svega 750 hiljada stanovnika to iz temelja mijenja međuentitetske odnose!

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, žestoko je reagirao na izjavu američkog zvaničnika Gabriela Escobara koji je kazao kako ne misli da se osiromašeni entitet RS sa 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet suprotstaviti NATO-u ili proglasiti nezavisnost koja bi bila održiva.

Na pitanje Radija Slobodna Europa ima li mjesta za strah od posljedica Dodikove separatističke politike, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar je rezolutno odgovorio:

“Ne. Međunarodna zajednica posvećena je neovisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlaštenjima. I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti sigurnosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet suprotstaviti se NATO-u ili proglasiti neovisnost koja bi bila održiva.”

Dodik je bijesno reagirao na Escobarov istup a čini se da ga je najviše pogodila procjena o dramatičnom pad broja stanovnika u manjem bh. entitetu. Escobar je kazao da u RS trenutno živi ne više od 750.000 ljudi, što je gotovo upola manje od popisa stanovnika iz 2013. godine.

NEOPHODNE KORJENITE PROMJENE

Podsjetimo prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine u Republici Srpskoj je živjelo 1.228.423 stanovnika, mada su u spisak uvršeni i brojni Srbi koji su odavno napustili BiH ali su zadržali bh. dokumenta, poput lične karte.

Ako je tačna procjena američkih obavještajnih agencija da u RS-u živi tek 750.000 stanovnika, to bi podrazumijevalo korjenitu promjenu podjele javnih prihoda koji se trenutne dijele prema omjeru 2:1 u korist Federacije BiH, zbog pretpostavke da u Federaciji BiH ima duplo više stanovnika nego u RS.

Prema novoj podjeli javnih prihoda, koja bi se temeljila na realnom broju stanovnika, prihodi bi se dijelili prema proporciji 2,3: 0,7. To u apsolutnom iznosu znači da bi RS godišnje dobivala 400 do 500 miliona KM manje.

Ako u RS-u živi svega 750.000 stanovnika, to bi značilo da se mora promijeniti i broj zastupnika iz dva entiteta u Parlamentu BiH. Prema postojećem Ustavu, iz RS-a dolazi 14 zastupnika a iz Federacije BiH 28. Prema realnom odnosu snaga, ubuduće bi iz RS-a dolazilo 9 ili najviše 10 zastupnika a iz Federacije BiH 32 ili 33 zastupnika.

To također podrazumijeva i ozbiljnu rekonstrukciju međuentitetske raspodjele državnih agencija i direkcija koje se sada također dijele prema očigledno prevaziđenoj proporciji 2:1.

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti