Evo vam vlasti, narode: Stara lica i nove fotelje u Vijeću ministara

0

Nakon današnjih sjednica Predsjedništva SDA i SBB-a, poznata su imena svih kandidata za ministre i zamjenike ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom.  

SNSD-u će pripasti ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje će voditi Staša Košarac i ministarstvo transporta i komunikacija na čijem čelu će biti Vojin Mitrović.

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice bit će Draško Aćimović iz reda Ostalih, a nominiran je iz DNS-a. Iz RS-a će doći i tri zamjenika u Vijeću ministara. Za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a. 

SDA će imenovati ministra vanjskih poslova, a kako je danas rekao Bakir Izetbegović (SDA),to će biti Bisera Turković.  

Lider SBB-a Fahrudin Radončić bit će novi ministar sigurnosti.

Ministarstvo odbrane preuzet će bivši general i delegat u Domu naroda BiH Sifet Podžić (DF).

SDA će imenovati četiri zamjenika ministara. Novi zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH bit će Nedžad Branković, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, a zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić.

HDZ BiH i stranke okupljene oko nje imenovat će ministre finansija, pravde i civilnih poslova. Od ranije je pozato da će mandat obnoviti dva HDZ-ova ministra u aktuelnom sazivu Vijeća Ministara BiH: Vjekoslav Bevanda (Ministarstvo finansija) te Josip Grubeša (Ministarstvo pravde)

Ankica Gudeljević će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ona je ranije bila ambasadorica BiH u Njemačkoj.

HDZ-u će pripasti i tri pozicije zamjenika ministara. Aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH.

Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

Podsjetimo, svi ministri imaju po jednog zamjenika osim ministra odbrane koji ima dva.