Evo kolike su kazne za sporu vožnju u BiH?

0

 

Vozači u Bosni i Hercegovini navikli su na kažnjavanje vožnje koja je brža od dopuštene, međutim, zakon jasno kaže da se kazniti mogu i trebaju i oni koji, krećući se cestom, ne prebacuju iz druge brzine.

Koliko ste puta rizikovali život preticanjem jer vozač ispred vas vozi presporo, gubili živce jer, umjesto dopuštenih 60 kilometara na sat, osoba za upravljačem ispred vas iz nekoga razloga ne prelazi brzinu od 40 kilometara na sat, kasnili na posao zbog autobusa punog stranih turista čiji vozač nije navikao na naše ceste i zavoje te svojom laganom vožnjom putnicima omogućava razgledavanje okoline…

Svi bi oni, da ste ih prijavili nadležnom ministarstvu unutarnjih poslova, dobili novčane kazne zbog ometanja saobraćaja, piše Večernji list BiH. Što vozač smije? U istraživanju koje je proveo Ipsos za norveško osiguravajuće društvo Gjensidige, čak 69 posto vozača kaže da je doživjelo opasne situacije s vozačima koji voze ispod ograničenja brzine. Vozači u Bosni i Hercegovini navikli su na kažnjavanje vožnje koja je brža od dopuštene, međutim, zakon jasno kaže da se kazniti mogu i trebaju i oni koji, krećući se cestom, ne prebacuju iz druge brzine. Iako su te kazne znatno niže od onih propisanih za brzu vožnju, ipak postoje.

U Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH ističe se da je vozač dužan prilagoditi brzinu kretanja vozila svojstvima i stanju na cesti, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustoći prometa, prometnim znakovima i drugim prometnim uvjetima, tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju pod navedenim uslovima može predvidjeti.

 

Vecernji.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here