26.02.2024.
HomeNovostiEvo kako RS "gura" Vučića: Čak 180 hiljada građana BiH je u...

Evo kako RS “gura” Vučića: Čak 180 hiljada građana BiH je u 11 godina dobilo državljanstvo Srbije

Godinama u Bosni i Hercegovini, odnosno u jednom od dva entiteta Republici Srpskoj, traje intenzivan izborni inžinjering u korist vladajuće partije u Srbiji. Određeni broj njih glasa iz dijaspore, međutim fiktivna prebivališta u Srbiji su mnogima omogućila da utiču i na lokalnom nivou. Tako je i ove godine.

Informacija Komesarijata za izbjeglice i migracije o broju bh. državljana koji su u posljednjih 11 godina postali i državljani Srbije šokantna je s obzirom na to da je riječ o nezamislivo velikom broju. To je posebno zanimljivo kada se uzme u obzir da je taj broj neuporedivo veći u odnosu na broj novih državljana u ostalim susjednim zemljama Srbije.Od 2011. do 2022. državljanstvo Srbije je dobilo 179.302 građana BiH, 28.242 građana Crne Gore, iz Hrvatske njih 20.324, a iz Sjeverne Makedonije oko 8.200 osoba. Ovakve brojke ukazuju na mobilizaciju državljana iz RS-a s ciljem glasanja na izborima u Srbiji, a što je nepobitna činjenica kojoj svjedočimo. Ukoliko primijetimo i veliku podršku političara iz RS-a stranci predsjednika Aleksandra Vučića, jasno je o čijem se sistemskom dugogodišnjem izbornom inžinjeringu radi.

Nekoliko je načina za to, a onaj koji je nama poznat jeste davanje fiktivnih prebivališta državljanima BiH u Srbiji u onim lokalnim zajednicama gdje im je potrebno više glasova. Naši državljani sa fiktivnim prebivalištima, zajedno sa srbijanskim državljanima kojima mijenjaju prebivalište od izbora do izbora, čine “armiju” koja osigurava one općine koje su upitne.

Uistinu, naši državljani s dvojnim državljanstvom ne mogu utjecati na ukupan rezultat izbora, ali u nekim općinama odlično posluže kao osigurač za odnošenje pobjede. Prema saznanjima Klix.ba od prethodnih izbora u Srbiji, mnogima iz Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Trebinja i drugih istočnih gradova u BiH je ponuđeno i realizovano dobijanje fiktivnog prebivališta u Beogradu u zamjenu za glasanje za aktuelnu vlast u Srbiji. Osim lične karte, bio im je osiguran i prijevoz, hrana i određena suma novca koju je Vučić dijelio prije i nakon izbora.

Sagovornik NIN-a iz jednog grada na istoku RS-a, kako su naveli, također svjedoči sumnjivim radnjama prilikom dobijanja državljanstva:

“Kada sam došao u konzulat kako bih podnio zahtjev za državljanstvo Srbije, dočekao me je ljubazni službenik koji mi je rekao: ’Dobit ćeš ga odmah, ako glasaš za vlast u Srbiji.’ Nisam bio siguran da li se šali ili je ozbiljan. Otišao sam u konzularno predstavništvo u Banjoj Luci gdje mi niko nije postavljao takav uslov”.

Na kraju, broj prijavljenih glasača iz BiH ove godine je svega oko 10-ak hiljada, međutim to su oni koji glasaju u konzulatima Srbije u BiH i imaju samo državljanstvo, a ne i prebivalište u Srbiji, dok informacija o tome koliko državljana BiH glasa na biralištimA u Srbiji – ne postoji.

Činjenica je i da u RS-u postoji kampanja mobilizacije glasača za beogradske i parlamentarne izbore u Srbiji i to kroz veliki broj bilborda, oglašavanje na medijima u RS-u te pozive političara iz RS-a da građani podrže SNS.

Lik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića pozdravljaju građane sa ulica Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva i drugih gradova, a na internet portalima u RS-u kao što je portal javnog servisa RTRS-a, može se vidjeti i da se oni aktivno oglašavaju kroz dobro pozicionirane banere.

Piše: N.V. / Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti