01.03.2024.
HomeSvijetBRISEL KAPITULIRAO PRED ORBANOM: Evropska komisija odmrznula 10 milijardi eura za Mađarsku

BRISEL KAPITULIRAO PRED ORBANOM: Evropska komisija odmrznula 10 milijardi eura za Mađarsku

Evropska komisija saopćila je da je deblokirala oko 10 milijardi eura sredstava za Mađarsku uprkos zabrinutosti oko stanja vladavine prava u zemlji.

Odluka će izazvati oštre reakcije značajnog dijela evropskih zvaničnika. Oni smatraju da je ovim činom Brisel kapitulirao pred ucjenama premijera Viktora Orbana.

No, Unija drži zamrznutim još oko 20 milijardi eura pomoći Evropske komisije Mađarskoj. Novac je blokiran zbog stanja vladavine prava i nastojanja Orbana i njegove stranke Fidesz da kontrolira sve poluge vlasti u zemlji.

Odmrzavanje dijela novca smatra se trgovinom, pred sutrašnji početak samita Evropskog vijeća. Na tom će se vrhovnom tijelu Evropske unije debatirati o Budžetu EU, ali i pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura. Mađarska prijeti da će blokirati svu ne samo vojnu pomoć Unije Kijevu. Također, sutra i prekosutra, a vjerovatno i tokom predstojećeg vikenda, evropski lideri raspravljat će i o najnovijem izvještaju Evropske komisije o proširenju.

Ovo tijelo EU preporučilo je početak pregovora s Ukrajinom (i Moldavijom) o pristupanju EU.

Orban se tome najoštrije protivi, ocjenjujući da je Ukrajina “najkorumpiranija država Evrope”.

Odmrzavanje 10 milijardi eura je znak trgovine između Brisela i Budimpešte.

Francuska i Njemačka podržavaju odluku Evropske komisije.

Evropsko vijeće raspravljat će i o odobravanju uslovnog početka pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom o članstvu naše države u EU. Početak je moguć tek kada BiH dostigne “određeni stepen saradnje s evropskim kriterijima za članstvo”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti