15.07.2024.
HomeNovostiEuroprajd ipak u Beogradu: Vučić pokleknuo pred pritiskom zapada, a ultradesničari...

Europrajd ipak u Beogradu: Vučić pokleknuo pred pritiskom zapada, a ultradesničari prijete: “Sutra će pasti krv!”

U subotu 17. septembra u Beogradu će biti pravo opsadno stanje kakvo odavno nije doživio. Svi sa zebnjom očekuju što se može dogoditi. “Ako je neki skup zabranjen – bit će zabranjen. Manifestacija neće biti održana i promjene te odluke neće biti”, izrekao je prije nekoliko dana srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, imajući u vidu najavljeni Europride. Orijentirajući se na tu izjavu, i MUP Srbije je odbio prijedlog trase kojom se Pride trebao odvijati.

No, Aleksandar Vučić je ipak sve porekao i, očito, zbog velikog pritiska zapadnih ambasada (američki, britanski, nizozemski i norveški ambasadori pozvali su ga da to učini i najavili svoje sudjelovanje na manifestaciji) i Bruxellesa (mnogi eurozastupnici također će doći u Beograd) teška srca odobrio Europride šetnju, pogotovo jer su organizatori, osokoljeni europskom podrškom, rekli da ih zabrane ne zanimaju te da će oni šetati bez obzira na odluku vlasti. Doduše, prihvatili su izmijenjenu rutu. Tako će se u subotu 17. septembra održati Europride kojem se Vučić toliko protivio. Prorežimski mediji napadaju “ambasade” i pišu kako Amerika Srbiju gura u LGBT rat!

Još tri manifestacije

No, to nije sve. U Beogradu će uz to biti održane još tri manifestacije koje će od grada taj dan učiniti ključajući kotao: promocija vojnih pitomaca koji će poslije s obiteljima i gostima ići u šetnju gradskim ulicama, zatim će se u središtu grada održati promotivna vožnja bolida Formule 1 “Red Bull Show Run Beograd”, a u 17 sati posložit će se planirani – Europride i u neposrednom susjedstvu skup konzervativnih velikosrpskih radikalnih desničara, eufemistički nazvanih antiglobalisti, u tzv. Hodu za obitelj. Aktivni će biti i svećenici SPC-a jer će u svim pravoslavnim hramovima na trasi Pridea biti istodobno održavane liturgije protiv njegova održavanja!

Mnoge ulice u centru već su zatvorene za promet, a blokada središta grada će potrajati. Policija je na nogama, Vučić u znoju, a oba pola srpskog društva nabrijana. Podignute su sve raspoložive policijske snage, pa još i dodatne, u strahu od mogućih sukoba. Naime, već su prije radikalne navijačke i ultradesničarske skupine najavljivale da će “pasti krv” ako u njihovu gradu bude održan Pride, a podrška za takav stav stigla im je i iz vrha SPC-a.

Svi u niskom startu

Srbijanski MUP je zabranio i LGBTIQ+ okupljanje i radikalnodesni skup “antiglobalista”, ali na ulice će i jedni i drugi te pozivaju svoje sljedbenike i simpatizere da se okupe u što većem broju. Sve su institucije u niskom startu, nervozne i oprezne. Iz Višeg javnog tužiteljstva, kako piše beogradski Blic, upozoravaju da će svako okupljanje više od 20 građana biti kažnjeno i da će zajedno s “policijskom upravom za grad Beograd i osnovnim javnim tužiteljstvima poduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteta i spokojstva građana”. MUP također procjenjuje da je “rizik za sigurnost velik”, pogotovo jer će se obje šetnje odvijati u neposrednoj blizini i bliski susret prve vrste dviju suprotstavljenih skupina vrlo je moguć.

Ovo je veliki test za Vučića koji drži sve konce političkog i medijskog života u Srbiji, pa će biti zanimljivo vidjeti koliko na uzdi drži i kontrolira svoj dio biračkog tijela – desne ultranacionaliste i konzervativce ili kako će ih upotrijebiti i iskoristiti. Njemu kontrolirani kaos odgovara. Njegova se vladavina svih ovih 12 godina i temelji na podizanju tenzija i stvaranju straha i kaosa, njegovu “mučeništvu” i vrhunaravnoj povijesnoj ulozi te najavama čestih dramatičnih obraćanja narodu. Vučiću svakako ne odgovaraju sukobi na ulicama Beograda i nastojat će sve kontrolirati, pa će se vidjeti koliko je jak. Doduše, održavanje Europridea, unatoč njegovoj zabrani, ipak pokazuje njegovu slabost i određenu pukotinu u monolitu njegove autoritarne vlasti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti