14.04.2024.
HomeNovostiEU razmatra suspenziju bezviznog režima

EU razmatra suspenziju bezviznog režima

 

Nezakonit boravak i neosnovani zahtjevi za azil građana Moldavije, Gruzije i Ukrajine, kao i sa zapadnog Balkana, pokrenuli su u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju (EU), piše danas portal EU Obzerver.

Najglasnije kada je riječ o navodnoj zloupotrebi bezviznog režima su Njemačka, Francuska i Italija.

Interni dokument EU od 27. septembra, u koji je portal imao uvid, navodi 10 najproblematičnijih zemalja kada je riječ o poštovanju bezviznog režima, među kojima su Moldavija, Ukrajina i Gruzija, a pominju se i Srbija i Albanija.

Primjećen je porast neovlašćenog boravka državljana Albanije, Moldavije i Ukrajine, a broj zahtjeva za azil u posljednja tri meseca porastao je i iz Gruzije.

Razlog za ponovno uvođenje viza može biti povećanje za 50 odsto nezakonitog boravka ili neosnovanih zahtjeva za azil, kao i ukoliko zemlje odbiju da prihvate svoje državljane, objašnjava se u tekstu.

Prema podacima o kršenju zakona o strancima 2020. godine u Njemačkoj, Albanija je na drugom mjestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mjestu.

“U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija” navela je njemačka delegacija u dokumentu.

Slično stanovište ima i Italija naročito po pitanju Moldavije zbog mreža trgovine ljudima.

Francuska je nezadovoljna zbog Albanije i Gruzije i ostaje na oprezu kada je riječ o srpskim državljanima.

Češka je saopštila da je primjetila povećan broj neosnovanih zahtjeva za azil državljana Moldavije, Gruzije i Ukrajine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti