25.07.2024.
HomeNovostiEU o ruskoj blokadi ukrajinskih žitarica: Ovo je pravi ratni zločin

EU o ruskoj blokadi ukrajinskih žitarica: Ovo je pravi ratni zločin

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je u ponedeljak da će Rusija biti „odgovorna” ako nastavi da blokira izvoz vitalno potrebnog žita iz Ukrajine.

„Ne može se zamisliti da milioni tona pšenice ostaju blokirani u Ukrajini, dok u ostatku svijeta ljudi trpe glad. Ovo je pravi ratni zločin“, rekao je Borelj na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, prenosi agencija Frans pres.

Zapad je zahtijevao od Moskve da prestane da blokira ukrajinske crnomorske luke kako bi dozvolio da se ogromne zalihe žita iznesu na svjetska tržišta jer strahuje od gladi u ugroženim regionima, podsjeća agencija Frans pres (AFP).

EU podržava napore Ujedinjenih nacija da posreduju u sporazumu između Ukrajine, Rusije i Turske da se žito izvuče, ali do sada nisu uspjeli.

Taj 27-člani blok se bori da se suprotstavi tvrdnjama Moskve da su porast cijena i manjak žitarica na Bliskom istoku i u Africi posljedica sankcija EU uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

„Želim da napomenem da nisu evropske sankcije te koje stvaraju ovu krizu – naše sankcije nisu usmjerene na hranu, ni na đubrivo“, rekao je Borelj i dodao: „Problem dolazi od ruske blokade ukrajinskih žitarica.”

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona (Catherine Colonna) insistirala je na tome da „Rusija mora da prestane da se igra globalnom glađu“ dok traži polugu uticaja na Zapadu.

„Blokiranje žitarica opasno je za stabilnost u svijetu“, rekla je ona.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti