EU ima plan zbog ruske nafte i gasa: Smanjite grijanje, radite od kuće, vozite bicikl

0

Evropska Unija (EU) poziva ljude da manje voze, isključuju klima uređaje i rade od kuće tri dana u nedejlji, kako bi smanjili oslanjanje na rusku naftu i gas.

Devet zahtjeva za građane: Ovo je plan EU zbog ruske nafte i gasa
IZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES, PRUSCHA/ISTOCKPHOTO
Evropska komisija (EK) kaže da bi te mejre, koje je izradila Međunarodna agencija za energiju (eng. International Energy Agency, IEA), uštedjele domaćinstvima u prosjeku oko 500 evra godišnje.

Ako bi svi građani EU slijedili plan od devet tačaka, pod nazivom “Igrajući svoju ulogu” (eng. Playing My Part), to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 super tankera i dovoljno prirodnog gasa za grijanje skoro 20 miliona domova, piše Gardijan.

“Ljudi širom Evrope pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili direktnom pomoći izbjeglicama, a mnogi bi želeli da učine više. Većina domaćinstava takođe ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat. Upotreba manje energije nije samo trenutni način za Evropljane da smanje svoje račune, već takođe podržava Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i gasom, čime se pomaže u smanjenju tokova prihoda koji finansiraju invaziju”.

Prema planu, smanjivanje termostata za samo jedan stepen celzijusa uštedjelo bi oko sedam odsto energije koja se koristi za grijanje, dok bi postavljanje klima uređaja za 1 stepen Celzijusa toplije moglo da smanji potrošnju električne energije i do 10 odsto.

Građani se pozivaju da:

– zimi ugase grijanje, a ljeti manje koriste klimu;

– prilagode podešavanja bojlera;

– rade od kuće;

– ekonomičnije koriste automobile;

– smanje brzinu na auto-putu, pri isključenoj klimi u automobilu;

– ostave svoj automobil nedjeljom kod kuće, u velikim gradovima

– pješače ili voze bicikl na kraćim relacijama;

– koriste javni prevoz;

– koriste voz umjesto aviona

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here