Eterična ulja koja pomažu kod usporene probave..

0

Problemi s probavom nastanu kada se mišići u debelom crijevu uspore što rezultira zatvorom. Loša probava utječe i na cjelokupno zdravlje pa je važno što prije riješiti ovaj problem

Posljedica dehidracije, nuspojava nekih lijekova ili dio osnovnog zdravstvenog stanja, kaže liječnik Ken Perry. Može se javiti i kao rezultat neuravnotežene crijevne bakterije i prehrane siromašne vlaknima.

Porast stresa, promjena u rutini, problemi s prehranom ili sjedilački način života mogu biti dodatni krivci za zatvor, prema Elisi Song, pedijatrici i stručnjakinji za dječju funkcionalnu medicinu.

1. Komorač
Komorač ima fitoterapijski spoj koji se sastoji od esencijalnih ulja koja mogu ubrzati probavu. Kliničko ispitivanje objavljeno u ‘BMC Complementary and Alternative Medicine’ pokazalo je da čaj od tog spoja ima laksativni učinak.

2. Đumbir
Đumbir pomaže u ublažavanju nadutosti i plinova te povećava gastrointestinalnu pokretljivost.

3. Pepermint

Pepermint, sa svojim monoterpenskim spojevima, pokazao se korisnim kod pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS), prema metaanalizi objavljenoj u ‘BMC Complementary and Alternative Medicine’. Ulje paprene metvice sadrži L-mentol koji može olakšati grčeve probavnog trakta, navodi se u izvješću.

4. Kamilica
Kamilica se također pokazala dobrom u ublažavanju simptoma poput nadutosti i bolova u trbuhu.

5. Ružmarin
Aromaterapija esencijalnim uljem ružmarina u kombinaciji s masažom trbuha također ublažava zatvor, pokazalo se u dvije studije.

6. Limun
Ulje limuna kombinirano je s ružmarinom u jednom od istraživanja koje je ispitivalo zatvor i masažu trbuha.

Najbolji način korištenja esencijalnih ulja kod zatvora je razrijediti nekoliko kapi odabranog esencijalnog ulja u nekom od nosivih ulja poput jojobe ili arganovog ulja i koristiti ga za masažu trbuha dok duboko dišete i udišete taj miris, piše mindbodygreen.

 

 

 

 

24sata.hr