BiH bez komercijalnih vakcina protiv gripe

0

Povučena je isporuka komercijalnih vakcina protiv gripe za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Komore magistara farmacije Federacije BiH.Dobavljač vakcine bez komentara i dodatnog pojašnjenja, a građani izloženi mogućnosti da obole i od gripe i od koronavirusa.

Za tržište Bosne i Hercegovine neće biti isporučena potrebna količina vakcina koje bi se našle u apotekama u komercijalnoj prodaji, saopšteno je iz Komore magistara farmacije Federacije BiH. Iz Komore su rekli da su apoteke dobile obavijest od uvoznika i distributera vakcina – firme “Pharma Maac”, da je proizvođač, francuska kompanija “Sanosi”, prekinula seriju proizvodnje za Bosnu i Hercegovinu, sa obrazloženjem da su Njemačka i Austrija pokazale dodatni interes i povećanu potrebu za vakcinama protiv gripa.

ZAHIDA BINAKAJ, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH

“Svoje kapacitete usmjeravaju za te dvije zemlje, koje su članice Evropske unije, sa obrazloženjem da je Bosna i Hercegovina treća zemlja, što znači da nismo članica Evropske unije i što se tiče te proizvodnje, prioritet su članice EU. A tek ako pretekne znači i supstance i mogućnost proizvodnje ,dodatna količina biće pripremljena za tržište BiH”.

Iz Komore ističu da su i apoteke zadužene za zdravlje građana, te da je izvjesna količina vakcina trebalo da se nađe u apotekama da bi se pacijenti, koji iskažu želju i u dogovoru sa svojim porodičnim ljekarom, mogli samovoljno vakcinisati.

Pokušali smo kontaktirati i zaduženog uvoznika i distributera za Bosnu i Hercegovinu za vakcine protiv gripa – a to je firma “Pharma Maac”.Međutim, nisu se javljali na naše pozive.

Obratili smo se i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Od njih smo dobili jednostavan odgovor.

Samo jedan dio komercijalnih vakcina ranije je stigao u Bosnu i Hercegovinu putem zavoda za javno zdravstvo i te vakcine su se koristile za vakcinaciju ugroženih kategorija stanovništva i za zdravstvene radnike.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Komercijalna vakcinacija je završena. To smo mi obavijestili javnost. Samim tim ta procedura je u rekordnom roku završena. Vakcinisana su sve osobe koje nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju a koje su željele da se vakcinišu”.

Iz Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine poručili su da će uskraćivanjem vakcina protiv sezonskog gripa građani Bosne i Hercegovine biti dodatno izloženi mogućnosti da dobiju i sezonski grip i koronavirus.