Ekspresno skinuta ploča s Karadžićevim imenom: Iza ploče ostala je samo zelena boja

0

Samo sat vremena nakon što je kći osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića izjavila kako ploča s imenom njezinog oca, postavljena na ulazu u Studentski dom na Palama, treba biti uklonjena, brojni novinari na Palama mogli su se uvjeriti da je ploča skinuta.

Kako se BN TV uvjerio, tabla je skinuta, a to su učinili domari po nalogu direktora Studentskog doma Damjana Škipine.

Škipina je i odbornik SNSD-a u SO Pale i u Gradskoj skupštini Istočno Sarajevo i posve je jasno da je nalog dobio od stranačkog šefa Milorada Dodika.

Podsjetimo da je danas Sonja Karadžić-Jovičević zatražila uklanjanje ploče s imenom njenog oca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama.

Ona je kazala da to treba učiniti kako bi se spriječila svaka zloupotreba s imenom Radovana Karadžića.

Tablu na Studentski dom na Palama Milorad Dodik je postavio 2016. godine pred lokalne izbore, zajedno sa suprugom i kćerkom Radovana Karadžića Ljiljom i Sonjom.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u novembru je ultimativno zatražio uklanjanje ploče od sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prijeteći mu uvođenjem sankcija.

Sonja Jovičević-Karadžić kazala je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kako u ime cijele porodice ratnog vođe bosanskih Srba, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, poziva da se sa Studentskog doma skine ploča postavljena uoči izbora 2016.

Ploču je tada uz Karadžićevu kći i njegovu suprugu Ljiljanu Zelen otkrio Milorad Dodik, koji je u tom razdoblju bio predsjednik Republike Srpske.

Visoki predstavnik Inzko je, podnoseći u novembru Vijeću sigurnosti UN-a redovni izvještaj o stanju u BiH, posebno upozorio kako je nedopustivo da se nekažnjeno glorificiraju osuđeni za najteže ratne zločine, a kao konkretan primjer naveo je upravo spomen-ploču postavljenu na Studentskom domu na Palama.

“Ako ta ploča ne bude uklonjena do maja 2021., ja ću tražiti da se Dodiku zabrani putovanje u zemlje Evropske unije”, najavio je tada Inzko, a njegove stavove podržali su članovi Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Na pitanje o tome spašava li svojim istupom Milorada Dodika, Sonja Jovičević-Karadžić kazala je kako je riječ o nastojanju da se prekine sa “političkim zlouporabama” imena njezinog oca te da je ploča postala sredstvom “zabrinjavajućih zakulisnih radnji, obesmišljena i ukaljana” te stoga treba biti uklonjena.