Karadžićeva kćerka u akciji spašavanja Dodika: Skinuta je ploča sa imenom Radovana za spas baje Milorada

0

Ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića uklonjena je sa zgrade studentskog doma na Palama u četvrtak kasno poslije podne, objavili su bosankohercegovački mediji.

Karadžićeva kćerka izjavila je ranije danas kako ploča s imenom njezinog oca, postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, treba biti uklonjena, nakon ranije upućenih zahtjeva za njenim uklanjanjem adresiranih na čelnika Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u novembru je ultimativno zatražio uklanjanje ploče od sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika prijeteći mu uvođenjem sankcija.

Sonja Jovičević-Karadžić kazala je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kako u ime cijele porodice ratnog vođe bosanskih Srba, koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, poziva da se sa studentskog doma skine ploča postavljena uoči izbora 2016, prenijela je Hina.

Ploču je tada uz Karadžićevu kćerku i njegovu suprugu Ljiljanu Zelen otkrio Milorad Dodik, koji je u tom razdoblju bio predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Visoki predstavnik Inzko je, podnoseći u novembru Vijeću sigurnosti UN-a redovan izvještaj o stanju u BiH, posebno upozorio kako je nedopustivo da se u toj zemlji nekažnjeno glorificira osuđene za najteže ratne zločine, a kao konkretan primjer naveo je upravo spomen ploču postavljenu na studentskom domu na Palama.

“Ako ta ploča ne bude uklonjena do maja 2021. ja ću tražiti da se Dodiku zabrani putovanje u zemlje Evropske unije”, najavio je tada Inzko pojasnivši kako je ultimatum upućen izravno Dodiku jer je on i kumovao otkrivanju ploče.

Dodik je na to odgovorio kako ne kani lično skidati ploču jer je nije postavio, a Inzka je pozvao da, ako baš na tome insistira, to učine zajedno.

Nakon toga pojavila su se nagađanja kako je Dodik ipak zabrinut zbog mogućih sankcija te kako stoga traži izlaz iz sadašnje situacije.

Spašava li Karadžićeva kćerka Milorada Dodika?

Na pitanje o tome spašava li svojim istupom Milorada Dodika, Sonja Jovičević-Karadžić kazala je kako je riječ o nastojanju da se prekine s “političkim zloupotrebama” imena njezinog oca te da je ploča postala sredstvom “zabrinjavajućih zakulisnih radnji, obesmišljena i ukaljana” te stoga treba biti uklonjena.

Zatraživši da nju i njenu porodicu svi sada ostave na miru i više ih ne koriste za političke obračune ona se potužila na činjenicu da su Karadžić i porodica i dalje pod sankcijama pa ne mogu nastaviti normalan život niti nakon što je njegov slučaj pravomoćno okončan pred Haaškim tribunalom.

Vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika ICTY-a, u martu 2019. izrekalo je pravomoćnu presudu kojom je Karadžić proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući tu genocid u Srebrenici. Kaznu mu je povećalo na doživotni zatvor nakon što je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

Unatoč toj presudi u RS ga i dalje tretiraju kao heroja, a Dodik je opetovano osporavao činjenice na temelju kojih je Karadžić osuđen.