20.06.2024.
HomeNovostiEdi Rama na stubu srama: "Do sada se nikada nije dogodilo da...

Edi Rama na stubu srama: “Do sada se nikada nije dogodilo da neki Albanac stane na stranu Srbije…”

Stručnjaci za politička pitanja na Kosovu smatraju da je odluka kosovskog premijera Albina Kurtija da ne učestvuje na ekonomskom forumu u Skoplju, na kome je inicijativa poznata kao “Mini Schengen” preimenovana u “Otvoreni Balkan“, ispravna, jer je, kako kažu, štetna za Kosovo, prenosi portal “Reporteri”.

Politički analitičar Enver Bitići rekao je da se “promjenom imena ne mijenja sadržaj, već se, naprotiv, pokazalo da promjena imena služi za prikrivanje suštine udruživanja”.

Bitići je iznio brojne kritike na račun albanskog premijera Edija Rame navodeći da se “do sada nije dogodilo da bilo koji albanski lider stane na stranu Srbije”.

“Mislim da je ’Otvoreni Balkan’ maska koja nastoji da da novu dimenziju inicijativi ’Mini Schengen’, ali u stvarnosti to ne mijenja ništa od tih projekcija od početka, prvo u Novom Sadu, zatim u Skoplju, u Tirani i Beogradu. Mi, Albanci, imamo dvije mogućnosti. Jedna je ona koju je spomenuo gospodin Kurti, savezništva s Crnom Gorom i Hrvatskom, dvije prirodne savezničke države Albanaca s kojima Albanci nemaju problema ni teritorijalne ni vjerske mržnje, itd. Druga mogućnost je ono što je gospodin Rama najavio danas (jučer, op. “SB-a”) u Skoplju kao strategiju Albanije za realizaciju otvorenog Balkana”, rekao je Bitići.

Prema njegovim riječima, inicijativa “Otvoreni Balkan” je inicijativa koja je u suprotnosti sa ciljevima i principima EU.

“Ovo je inicijativa koja poprima karakteristike Euroazijskog foruma, u kojem Srbija učestvuje i koji uključuje Rusiju, Kinu i druge euroazijske zemlje. Ova inicijativa je danas promijenjena, jer naziv otvara put prisustvu drugih sila izvan Evrope. Srbija je zemlja koja na različite načine otvoreno odbacuje integracije u NATO i ova inicijativa se protivi EU, a mora da pomogne predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, rekao je Bitići.

Analitičar Demuš Šaša smatra da je inicijativa pokazala bolju koordinaciju Albanije sa Srbijom nego s Kosovom.

“Ovo nije lični spor između dva pojedinca, već je to još jedan primjer velikog jaza u spoljnoj politici između Kosova i Albanije. Od pokretanja ideje, nedostatak koordinacije između Kosova i Albanije manifestovao se na svakom sastanku. Gospodin Rama je u apsolutno suprotnom položaju od Kosova. Ironija je, katastrofa u kojoj vidimo mnogo bližu koordinaciju između Srbije i Albanije nego između Kosova i Albanije”, rekao je Šaša.

On je govorio i o razlici između Berlinskog procesa i “Mini Schengena“, odnosno “Otvorenog Balkana“.

“Biti dio berlinskog ili ’minišengenskog’ procesa ima neke fundamentalne razlike. Počnimo od toga ko vodi te procese. Berlinski proces vodi Njemačka, saveznica Kosova, dok ’Mini Schengen’ vodi Srbija”, zaključio je Šaša.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti