01.03.2024.
HomeSvijetEconomist: Izrael ima samo nekoliko sedmica da uništi Hamas, onda će uslijediti...

Economist: Izrael ima samo nekoliko sedmica da uništi Hamas, onda će uslijediti reakcija Amerike

Prošlo je devet sedmica otkako je Izrael počeo bombardirati Pojas Gaze i šest otkako je poslao kopnene snage. Stradalo je oko 18.000 stanovnika Gaze, uglavnom civila. Ali Izrael do sada nije uspio postići svoj glavni cilj, uništiti vojne kapacitete Hamasa.

Sve više izgleda kao da Izraelske obrambene snage (IDF) imaju samo nekoliko sedmica da završe posao prije nego što Amerika, ključni saveznik Izraela povuče podršku za ofanzivu. Uspjeh se čini malo vjerovatnim, piše Economist.

Lažni trijumf?

Izrael pojačava svoje operacije. Rasporedio je cijelu desantnu diviziju IDF-a u i oko južnog grada Khan Younisa, gdje se vjeruje da su sada skriveni Hamasovi viši oficiri. Tri oklopne divizije još uvijek djeluju u sjevernom sektoru, u razorenom gradu Gaze. Žestoke borbe vode se u gradskim područjima Shujaiya i Jabalia. IDF uništava tunele, u koje su se sklonili borci Hamasa, i infrastrukturu, vojnu i civilnu, u gradu i njegovim predgrađima.

Izrael pokušava stvoriti dojam da otpor pada i da kontrolira velik teritorij. Na društvenim mrežama pojavile su se snimke desetina muškaraca koje su okupili izraelski vojnici, naredivši im da se skinu do donjeg rublja kako bi ih pretražili u potrazi za pojasevima s eksplozivom.

Mapa: Institute for the Study of War

Mapa: Institute for the Study of War

IDF je podigao izraelsku zastavu na Trgu Palestine u gradu Gazi i zapalio svijeće za Hanuku na nekoliko lokacija fronta. Ali ovo još nije “slika pobjede”, slika koja potvrđuje konačni trijumf, koju izraelski građani zahtijevaju od svojih vođa, prenosi The Economist.

IDF je moguće uništio čak polovicu Hamasovih snaga od možda 30.000 boraca. Ali Hamas još uvijek ima hiljade onih koji izlaze iz tunela kako bi postavili zasjede za izraelske vojnike. Oko 100 ih je ubijeno. Hamas još uvijek drži više od 130 talaca koji nisu pušteni kada su dvije strane u novembru sklopile primirje i razmijenile zarobljenike.

Dana 8. decembra izraelski vojnici su ranjeni u neuspjelom pokušaju spašavanja taoca. Hamas je kasnije pokazao snimak mrtvog taoca. Hamas tvrdi da su ga Izraelci ubili u svom pokušaju spašavanja, a Izrael da je Hamas ubio čovjeka prikazanog na videu.

Nisu postignuti glavni ciljevi

Niti je Izrael uspio izbrisati vodstvo Hamasa niti uništiti njegovu infrastrukturu. IDF je ubio niz viših komandanata na terenu. Ali Yahya Sinwar, glavni šef grupe u Gazi, te Muhammad Deif i Marwan Issa, komandanti borbenih snaga, do sada su preživjeli. To je djelomično zahvaljujući Hamasovoj mreži od stotina kilometara tunela, koje Izrael nije uspio uništiti usprkos njegovoj vatrenoj moći i mogućnostima nadzora pomoću dronova.

Izraelski generali su od početka rata govorili da će biti potrebni mjeseci mukotrpnih operacija koje uključuju vojnike na terenu da se uništi ova mreža. Više od dva mjeseca kasnije još uvijek predviđaju višemjesečnu brobu. Ali više nemaju vremena. Broj civilnih žrtava već je iscrpio međunarodnu podršku izraelskoj ofanzivi. Sada se Amerika, njen nezamjenjivi saveznik, koleba.

Sjedinjene Američke Države su 8. decembra stavile veto na hitnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na trenutni prekid vatre u Gazi. Britanija je bila suzdržana. Svih ostalih 13 članova glasalo je za rezoluciju.

Američki veto je naglasio koliko je Izrael postao ovisan o diplomatskoj podršci svog strateškog saveznika. Treba i više američkog oružja. State Department je nedavno odobrio isporuku 14.000 tenkovskih granata od 120 mm, jednog od glavnih streljiva koje IDF koristi u svojim kopnenim operacijama.

U javnosti obje vlade poriču da je administracija predsjednika Joea Bidena postavila bilo kakav rok Izraelcima da završe svoju ofanzivu. Ali nekoliko je izvora potvrdilo da je tokom svoje nedavne posjete Izraelu Antony Blinken, američki državni sekretar, rekao Izraelcima da će morati završiti stvari do Nove godine.

Amerikanci dali rok

U međuvremenu, američka administracija također zahtijeva da Izrael učini mnogo više kako bi ublažio patnju Palestinaca, posebno u južnoj Gazi. Otprilike dva miliona ljudi, od kojih je više od tri četvrtine raseljeno iz svojih domova zbog borbi, zbijeno je zajedno s oskudnim zalihama, a loši sanitarni uslovi čini vjerovatnim izbijanje bolesti.

Ako Amerika bude zahtijevala prekid borbi početkom nove godine, njihov položaj bi se mogao donekle popraviti. Ali ni mir ni podnošljivi životni uslovi vjerovatno se neće uskoro vratiti.

Izraelsko bombardovanje Gaze može završiti, ali IDF će vjerovatno nastaviti kampanju nižeg intenziteta oslanjajući se na mobilne kopnene snage.

U tom scenariju, Hamas će nastaviti kontrolirati dijelove Gaze. Izrael tako neće uspjeti u svom glavnom cilju uništenja ovog palestinskog pokreta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti