Džonson: Britanija odmah uvodi oštre sankcije Rusiji

0

 

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je danas da će Velika Britanija odmah uvesti oštre sankcije Rusiji.

“Odmah ćemo uvesti paket ekonomskih sankcija”, rekao je Džonson novinarima nakon sastanka britanskog nacionalnog komiteta za vanredne situacije, prenosi agencija Rojters.

Britanski premijer je rekao da će odluka o uvođenju sankcija biti iznijeta u Donjem domu parlamenta, vjerovatno oko 12.30 časova po lokalnom vremenu.

Britanski premijer je rekao da bi sankcijama mogle da budu obuhvaćene ruske banke.

Kako je rekao, sankcije će biti “ciljane ne samo na aktivnosti u Donbasu, Lugansku i Donjecku, već i u samoj Rusiji”.

Sankcije će teško pogoditi rusku ekonomiju, istakao je Džonson i dodao da postoji još mnogo toga što “ćemo uraditi u slučaju ruske invazije”.

Ukazao je da će Putin otkriti da je “ozbiljno pogriješio” ukoliko Rusija izvrši “invaziju” na Ukrajinu i dodao da se čini da je Moskva sklona ka tom tom koraku u punom obimu.

“Mislim da je tragedija sadašnje situacije u tome što se predsjednik Putin okružio savjetnicima koji mu govore da Ukrajina nije prava zemlja. I mislim da će otkriti da je ozbiljno pogriješio”, poručio je Džonson novinarima nakon sastanka.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid uporedio je trenutnu situaciju sa Ukrajinom sa Kubanskom krizom 1962. godine ocjenjujući da se svijet nalazi u jednako teškoj poziciji kao i tada kada je bio na ivici nuklearnog rata.

“Možete zaključiti da je invazija na Ukrajinu počela”, rekao je Džavid za Skaj njuz.

“Rusi, predsjednik Putin, odlučili su da napadnu suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, poručio je Džavid.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here