19.04.2024.
HomeNovostiNi ova vlast TK-a ne želi manje plate: Za rast plata glasala...

Ni ova vlast TK-a ne želi manje plate: Za rast plata glasala i aktuelna većina

Skupštinska Administrativna komisija osnovicu sa 438 nije vratila na prethodni iznos od 404 marke…

Nova vlast u Tuzlanskom kantonu nije vratila visinu osnovice za obračunavanje plata premijera, ministara i njihovih savjetnika, te predsjednika Skupštine TK-a, poslanika i nosilaca drugih javnih funkcija na 404 KM, nakon što ju je u januaru podigla na 438 KM.

UVEZANE KATEGORIJE

Umjesto povratka na staru osnovicu, nova vlast je kroz Administrativnu komisiju Skupštine TK-a, koja određuje ovu osnovicu, odlučila da osnovica za obračun njihovih plata bude 418 KM, odnosno da bude izjednačena sa osnovicom zaposlenika u obrazovanju. Ovo nam je potvrdila i članica Komisije Mirela Trepanić Grbešić, koja je kazala kako se osnovica nije mogla više smanjiti, jer njome se određuju i plate, između ostalih, direktorima domova zdravlja i rektoru.

Ubjedljivo najmanju osnovicu u TK-u imaju zaposleni u Domu za djecu bez roditeljskog staranja, koja iznosi tek 290 KM

– Sad se ove kategorije, i još neke, vežu za naše osnovice, što nije dobro. Ono što mi možemo uraditi jeste izmijeniti te odredbe, a možemo i smanjiti osnovice, jer se one određuju mjesečno. U ovom trenutku još nemamo Vladu i morali smo predložiti ovu osnovicu, kazala nam je Trepanić Grbešić.

Osnovicu je u januaru sa 404 na 438 maraka podigla također Administrativna komisija, koja je za ovo glasala jednoglasno. Iako su i SDA i Socijaldemokrati nakon prošlosedmične smjene vlasti krivili prethodnu većinu za povećanje osnovice, istina je da su za povećanje svojih plata glasali i SDA, odnosno član Komisije i predsjednik kantonalne SDA Fahrudin Skopljak, te SD-ov aktuelni predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović.

​VEĆI BUDŽET

Od ostalih osnovica treba reći da se plate policijskih službenika obračunavaju po osnovici 305 KM, plate državnih službenika i namještenika po osnovici od 331, dok je osnovica zaposlenika u ustanovama kulture 404 marke.

Za povećanje plata policijskim službenicima, zaposlenim u obrazovanju i državnoj službi ove godine je izdvojeno 26 miliona KM više nego u 2021. Za povećanje plata ministara, premijera, predsjednika Skupštine i poslanika planirano je povećanje budžeta, ali još nije poznato koliki je iznos u pitanju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti