Džaferović cijepa BiH skrivajući se iza vakcina: Ako je RS samostalno mogao nabaviti vakcine, ne vidim zašto ne bi mogla i Federacija

0

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon današnjeg sastanka o nabavci vakcina prokomentarisao da je ovu državu iznevjerio Kovaks mehanizam te da je to neprihvatljivo.

Na samom početku, kao i njegov kolega Željko Komšić, naglasio je da Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti za nabavku vakcina.

– Današnji sastanak smo održali da vidimo u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno FBiH još nije dobila vakcine, rekao je on dodavši da je Vijeće ministara uradilo sve, ali da je Kovaks mehanizam iznevjerio BiH.

Pretpostavlja da su unutar Kovaksa vjerovatno nastali neki drugačiji načini kupovine pa i same raspodjele vakcina zbog toga što njihova cijena na svjetskom tržištu raste.

– BiH mora nabaviti te vakcine, nema dileme, ne možemo više da trpimo i da čekamo i odlažemo vakcinaciju, kazao je.

Komentarišući stavove iz FBiH da niko ne želi sada se upustiti u nabavku vakcina zbog već jedne afere u pandemiji kazao je da se treba iznaći način da do nabavke ipak dođe.

– Odgovorni iz entiteta Republika Srpska su sami našli prometnika, ali u FBiH takav nije pronađen. Mislim da treba biti pronađen i uz maksimalnu transparentnost da se sve provede, rekao je.

Džaferović je na sastanku predlagao i da se hitno izmijene zakoni ukoliko je to potrebno da bi vakcine stigle, međutim rečeno je da to ne treba, pišu Nezavisne.