21.05.2024.
HomeSvijetDvije najveće bolnice u Gazi zatvorene usred neprekidnih izraelskih napada

Dvije najveće bolnice u Gazi zatvorene usred neprekidnih izraelskih napada

Dvije najveće bolnice u Gazi, al-Shifa i al-Quds, zatvorene su, dok izraelski snajperisti nastavljaju pucati na svakoga u blizini bolnice al-Shifa.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je na “strašnu i opasnu” situaciju u bolnicama u Gazi, rekavši da više pacijenata, uključujući nedonoščad, “tragično” umire.

Ministar zdravstva Gaze Mai al-Kaila rekao je da bolničko osoblje bolnice Al-Shifa pokušava da pokopa ostatke najmanje 100 ljudi koji su ubijeni posljednjih dana.

Ministarstvo zdravstva u Gazi nije ažuriralo brojke o smrtnim slučajevima i ranjenima u Gazi drugi dan zaredom nakon što su se srušile komunikacije i usluge u opkoljenim bolnicama.

Najveća bolnica u Gazi prestala je s radom, a broj smrtnih slučajeva među pacijentima raste, rekao je u  čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dok se žestoki izraelski napadi nastavljaju na pojas pod kontrolom Hamasa, prenosi Reuters.

Bolnice na sjeveru palestinske enklave, uključujući kompleks al-Shifa, blokirane su od strane izraelskih snaga i jedva su u stanju brinuti se za one koji su unutra, s troje novorođenčadi mrtvih i još više u opasnosti zbog nestanka struje usred intenzivnih borbi u blizini. Izrael tvrdi da se usmjerava na palestinske militante Hamasa koji su 7. oktobra pokrenuli smrtonosne napade na jugu Izraela i kaže da grupa ima komandne centre ispod i u blizini bolnica.

SZO je uspio razgovarati sa zdravstvenim radnicima u al-Shifi, koji su opisali “strašnu i opasnu” situaciju sa stalnom pucnjavom i bombardiranjem koji pogoršavaju ionako kritičnu situaciju, rekao je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Tragično, broj smrtnih slučajeva pacijenata se značajno povećao – rekao je on u objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter, dodajući da al-Shifa “više ne funkcionira kao bolnica”.

Tedros se pridružio drugim najvišim zvaničnicima Ujedinjenih naroda u pozivu na hitan prekid vatre.

federalna.ba/Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti