Dva Albanca, malo jača: Jesu li Abazović i Rama pobjegli od Vučićevog “Otvorenog Balkana” koji je u stvari “Srpski svet”?

0

Premijer Albanije Edi Rama zajedno s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem boravi u srijedu u Kijevu na poziv ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog.

Rama i Abazović su u okviru posjete posjetili bombardovana područja Borodjanke i Irpina u Kijevskoj oblasti. Borodjanka se nalazi u regiji Buča gdje su počinjeni neki od stravičnih ratnih zločina od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Premijeri Albanije i Crne Gore su takođe obišli izložbu s dokazima ukrajinsko-ruskog rata.

“Edi Rama i ja smo stigli u Kijev da pružimo iskrenu podršku Ukrajini i njenim građanima u odbrani prava na slobodu. Crna Gora će nastaviti da pomaže Ukrajini u ovom teškom trenutku i humanitarnoj katastrofi”, napisao je Abazović na Twitteru.

Dvojica zvaničnika će se tokom dana sastati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a planirana je i zajednička konferencija za novinare.

Također je najavljen satanak s premijerom Ukrajine Denisom Šmihaljom i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom.

Albanske i crnogorske vlasti su već na početku rata osudile rusku vojnu intervenciju, izražavajući solidarnost sa ukrajinskim narodom.

Dvije zemlje su se također pridružile mjerama koje je Evropska unija (EU) poduzela protiv Rusije, uvodeći sankcije ruskim pojedincima i subjektima, uključujući restriktivne mjere u finansijama, energetici, transportu i tehnologiji.