Dužnost predsjednika SAD preuzima Biden, Trump neuljudno odlazi

0

Novizabrani američki predsjednik Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će u srijedu zakletvu u pustom Washingtonu prepunom vojske.

Stanovnicima američkog glavnog grada rečeno je da ostanu kod kuće i virtuelnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, kako ne bi riskirali zarazu korona virusom, prenosi Hina.

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga sigurnosti, koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa na Capitol 6. janura.

Nacionalna garda, policija, rezervisti…

Ni Trump neće prisustvovati svečanosti, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prenosa vlasti.

Republikanski milijarder bit će tada u Mar-a-Lagu na Floridi, gdje će otputovati u srijedu ujutro.

Trump je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. godine koji odbija prisustvovati inauguraciji nasljednika.

Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan zakletve i da zajedno dođu na Capitol.

Aktuelni potpredsjednik SAD-a Mike Pence se neće pojaviti na oproštajnoj ceremoniji Donalda Trumpa u bazi Andrews, potvrđeno je iz njegovog kabineta, piše CNN, prenosi Tanjug.

Reklama

Pence će, kako je predviđeno kalendarom njegovih obaveza, prisustvovati inauguraciji Joe Bidena u Washingtonu, pa ne može da bude istovremeno na dva mjesta, rekao je izvor CNN-u.

Trump će danas ujutru odleteti helikopterom iz Bijele kuće i to će biiti prilika da se Pence pozdravi s njim.

Pence je na Twitteru zahvalio Amerikancima na privilegiji da bude potpredsjednik SAD-a četiri godine i podijelio fotografije snimljene tokom njegovog mandata, ali ni na jednoj nema predsjednika Donalda Trumpa.

Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže Washingtonom od napada na Kongres.

Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici kao što su Bijela kuća i Capitol ili kako bi se zatvorile glavne saobraćajnice.

Stotine hiljada zastava predstavlja građane

National Mall, velika poljana koja vodi od Lincolnovog spomenika do Capitola, bit će zatvoren za javnost.

Tamo se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravili novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava, koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

Američka policija ponovo upozorava da su prijetnje novih oružanih napada grupa krajnje desnice realne.

Bit će na velikom oprezu tokom cijelog historijskog dana.

Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim dijelom bude virtuelna, kako bi se spriječilo širenje zaraze COVID-19.

Od početka mandata time se želi razlikovati od Trumpa, čije pristalice ne žele nositi zaštitne maske i ne poštuju većinu epidemioloških mjera.

Naglasak na pomirenje Amerikanaca

Biden će nakon zakletve održati tradicionalni govor, u kojem će staviti naglasak na pomirenje Amerikanaca.

Nastupit će pop zvijezda Lady Gaga, koja će otpjevati američku himnu, i latino diva Jennifer Lopez.

Tokom poslijepodneva položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington, s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Biden će se uputiti do svoje nove rezidencije pješke.

Tada će moći najaviti prve predsjedničke odluke.

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju, na kojoj će se prenositi posebna emisija, koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana.

Prva dama ostat će profesorica

Jill Biden, koja je godinama pouzdana savjetnica osam godina starijem suprugu Joeu, imat će priliku modernizirati ulogu prve dame za 21. stoljeće tako što će zadržati posao profesorice.

“Većina Amerikanki usklađuje poslovni i privatni život, ali prvim damama to nikada nije bilo dopušteno. Međutim, možda je došlo vrijeme da se više Amerikanaca osjeća ugodno s prvom damom koja nije 24 sata dnevno na raspolaganju u Bijeloj kući”, rekla je Katherine Jellison, profesorica historije sa Univerziteta Ohio.

Očekuje se da će kao prva dama raditi na području obrazovanja i ponovo pokrenuti Udružene snage, misiju okupljanja oko vojnih porodica koju je, zajedno s Michelle Obama, inicirala 2011. godine.