18.07.2024.
HomeSvijetDržavni udar u Maliju: Pukovnik Kamara predvodnik pobune

Državni udar u Maliju: Pukovnik Kamara predvodnik pobune

Prijavljena je pucnjava u vojnoj bazi, navodno su uhapšeni brojni politički i vojni zvaničnici.

U Maliju je najverovatnije u toku državni udar. Mediji prenose da u vojnoj bazi blizu prestonice Bamako odjekuju pucnji i da su vojnici ti koji su otvorili vatru.

Za sada nije jasno ko na koga puca.

Norveška i Francuska vlada odmah su izdale saopštenje za svoje građane navodeći da se sumnja da je došlo do pobune i da su trupe krenule u Bamako.

– Ambasada je obaviještena da je došlo do pobune u vojsci i da su trupe krenule u prijestonicu. Apelujemo na građane da ostanu u svojim domovima – saopštili su iz ambasade Norveške.

DW javlja da je vođa pobune pukovnik Sadio Kamara, te da je uhapšeno nekoliko visokopozicioniranih političara i vojnih zvaničnika, kao i komandant Nacionalne garde.

Vojnici u bazi u Katiju su preuzeli oružje i krenuli da hapse oficire.

Prema navodima Reuters nacionalna radio stanica ORTM je evakuisana, nakon što je dobijena dojava da su pučisti krenuli prema studiju.

Druga pobuna za 10 godina

U gradu Kati je i 2012. počela pobunu koja je dovela do državnog udara koji je svrgnuo tadašnjeg predsednika Amadoua Toumanija Tourea i doprinio padu sjevernog Malija u ruke militanata džihadija.

Protivnici aktualnog predsednika Ibrahima Bubakara Keita vodili su masovne proteste od juna, zahtijevajući ostavku vođe zbog, kako kažu, njegovih neuspjeha u vraćanju sigurnosti i suočavanja s korupcijom.

Najmanje 14 ljudi ubijeno je u nemirima, prema UN-u i aktivistima za ljudska prava.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti