14.07.2024.
HomeNovostiBahati ministar izazvao zgražavanje: "Kapidžićeva izjava iz automobila je politički primitivizam najgore...

Bahati ministar izazvao zgražavanje: “Kapidžićeva izjava iz automobila je politički primitivizam najgore vrste”

Bahato i nekulturno ponašanje ministra prostornog uređenja u Vladi KS Faruka Kapidžića, koji, u odsustvu premijera Marija Nenadića, ispred Vlade KS učestvuje u razgovorima o uspostavljanju izolatorija u Sarajevu, kada je iz automobila novinarima davao izjave, osudili su brojni novinari, piše NAP.

Generalna tajnica Udruženja “BH novinari” Borka Rudić kazala je za novinsku agenciju Patria da “BH novinari” osuđuju ponašanje ministra Faruka Kapidžića.

“Njegov postupak smatramo nekulturnim i neodgovornim prema građanima Kantona Sarajevo te neprimjerenim ponašanjem prema novinarima koji putem svojih medija izvještavaju javnost i informišu građane. Ovo je još jedan od primjera političke arogancije, jedan užasan atak na integritet novinarske profesije, što je nedopustivo u svim državama  i u svim okolnostima, a posebno sada u vrijeme ozbiljnih razmjera pandemije koronavirusa u KS. Budući da ministar Kapidžić vodi aktivnosti u vezi sa uspostavljanjem izolatorija u Sarajevu, njegov postupak je tim još više iritantan i predstavlja politički primitivizam najgore vrste”, kaže Rudić.

Dodaje da tokom cijelog perioda od izbijanja pandemije i posebnih okolnosti u BiH i KS, “BH novinari” su javno reagirali i zahtijevali drugačije ponašanje javnih zvaničnika i svih drugih koji posjeduju javne informacije u vezi s Covidom-19.

“Jučerašnji događaj pokazuje da bez sankcija takvih političara i bojkota od strane samih medija svih javnih zvaničnika koji se na neprofesionalan i bahat način ponašaju prema medijima, neće biti bilo kakvih promjena! Naglašavam, zaštita profesionalnog dostojanstva i ugleda novinarske profesije mora biti i sastavni dio uredničkih politika i djelovanja medija, odnosno urednika i novinara. Pristajanje na snimanje izjave dok ministar sjedi u skupom automobilu je rijetko poniženje i samih novinara, na koje nijedan novinar ne bi trebao pristati nikada i ni pod kakvim okolnostima”, zaključila je Rudić.

Tokom dana očekuje se i zvanična reakcija Upravnog odbora “BH novinara”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti