14.04.2024.
HomeNovostiDosadan si Milorade: Dodik samo izmišlja i ponavlja jedno te isto, niko...

Dosadan si Milorade: Dodik samo izmišlja i ponavlja jedno te isto, niko ga ne sluša osim njemu sličnog Vučića

Republika Srpska nije država nego entitet u Bosni i Hercegovini, rekao je to, nedvosmisleno i otvoreno, Aleksandar Vučić predsjednik Srbije za srbijanski Javni servis. Govorio je i o odnosima s Crnom Gorom, rekavši da žele imati bliže odnose, jer je Srbiji Crna Gora najbliža država, za razliku od entiteta RS, koji to nije. Komentarisao je i potpisivanje koalicionog sporazuma opozicionih stranaka u Podgorici, dodavši da nije očekivao da će nova Vlada Crne Gore povući priznanje Kosova ili donijeti odluku o izlasku iz NATO saveza, jer su to bile prazne priče.

U Bosni i Hercegovini žele da se naoružaju da bi Republika Srpska nestala. Dio je to razrađene strategije jer neki žele eliminisati Srbiju da pomogne RS, koja je trn u oku Bosni i Hercegovini. Između ostalog, kazao je to Milorad Dodik nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije u Vili Mir u Beogradu. Povezivao je Dodik Kosovo kao jedino rješenje za status entiteta RS, iako mu je dan ranije Matthew Palmer, specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, rekao da su Kosovo i RS neuporedivi slučajevi. Tvrdi i da je najavljena tužba BiH protiv Srbije za genocid samo pokazatelj mržnje prema Srbima, Republici Srpskoj i Srbiji.

Priliku za razgovor Dodik i Vučić ovog sunčanog petak u Vili Mir u Beogradu nisu mogli propustiti. Na stolu dobro poznate teme i sastanak u četiri oka, jer je Dodik Vučiću želio reći i neke druge stvari. Osim redova pohvala na račun Vučićeve politike, po koji red Dodikovog jadikovanja. I ovaj put na status srpskog naroda u BiH. Neki bi bili sretni da nema RS-a, reče Dodik optuživši SDA da drži Bošnjake zarobljene temama sukoba sa Srbijom.

– Kroz sastanke koje ja često imam u Sarajevu vidite tu mržnju koju ispoljavaju prema Srbima, Republici Srpskoj i Srbiji. Njima je trn u oku RS i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u RS-u, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da riješe – ustvrdio je Dodik.

Za takvu realizaciju, tvrdi Dodik, žele iskoristiti i Oružane snaga na zaštiti granice BiH sa Srbijom, pod krinkom borbe protiv ilegalnih migracija. Ni za ovu, kao ni za brojne druge teze Dodik nije ponudio relevantne dokaze, ali tvrdi da je to sastavni dio stranačke deklaracije SDA donesene prošle godine čiji je cilj uklanjanje RS-a, a sada i kroz najavu tužbe BiH protiv Srbije za genocid. I skoro po pravilu iz Beograda o statusu entiteta. Ako može Kosovo može i RS.

– Kako Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje, a Srbi kao konstitutivan narod u BiH nemaju to pravo. Policija jednog entiteta, po Dejtonu, ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da, ako neko hoće na taj način da rješava probleme, onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor RS-a svakako legitimisao pravo Srbije da ona, kao garant Dejtona, bude tamo – poručio je Dodik.

Međutim, iako Dodik tvrdi suprotno, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, tokom boravka u BiH rekao je da su RS i Kosovo za SAD neuporedivi slučajevi, što je Dodik iskoristio kao argument da ustvrdi da sumnja u dobre namjere međunarodnih faktora, pa i onih iz Brisela.

Zanimljivim se čini da se nakon sastanka, za razliku od Dodika, Vučić ipak nije obratio medijima. Šta su zaključci i cilj sastanaka osim dovoljno prostora za Dodikove žalopojke i po koji izborni poen, nije jasno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti