15.07.2024.
HomeSvijetBahrein sa Izraelom dogovorio uspostavljanje diplomatskih veza

Bahrein sa Izraelom dogovorio uspostavljanje diplomatskih veza

Bahrein i Izrael su dogovorili da uspostave pune diplomatske veze, objavio je američki predsjednik Donald Trump, opisujući sporazum kao “historijsku prekretnicu”.

U zajedničkoj izjavi, SAD, Bahrein i Izrael su naveli da je sporazum postignut nakon što je Trump razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isa Al Khalifom u petak.

“Ovo je historijska prekretnica za dalji mir na Bliskom istoku”, navodi se u izjavi.

Sporazum je potpisan nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati napravili sličan potez prošlog mjeseca.

Potpisivanje u Bijeloj kući

Bahrein će se pridružiti Izraelu i UAE-u na ceremoniji potpisivanja u Bijeloj kući 15. septembra, rekao je Trump novinarima.

“Nezamislivo je da se ovo može desiti tako brzo”, rekao je o sporazumu.

U izjavi na hebrejskom jeziku, Netanyahu je kazao da on daje težinu “historijskom miru s Ujedinjenim Arapskim Emiratima”.

‘Izdajnički’ potez

Palestinski lideri su kritizirali arapske države zbog normalizacije odnosa s Izraelom, koji nastavlja vojnu okupaciju palestinske teritorije, navodeći da takvi sporazumi mogu zacementirati takvo stanje.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je saopćila da je sporazum između Bahreina i Izraela “još jedan izdajnički udarac za palestinski slučaj”.

Palestinski pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze je saopćio da su “UAE i Bahrein pristali da budu alat u rukama okupacije i američke administracije”.

“Pristali su da implementiraju dogovor stoljeća na račun pravičnosti palestinskog slučaja. Dogovor između Bahreina i Izraela je diplomatski grijeh i udarac za palestinski slučaj.”

Islamski džihad je također naveo da sporazum pokazuje da bahreinske vlasti djeluju “po američkim naredbama”.

‘Sutra je kasno’

Sporazum Izraela i Bahreina je velika izdaja islama i Palestinaca, napisao je na Twitteru specijalni savjetnik za međunarodne odnose predsjednika iranskog Parlamenta Hossein Amir Abdollahian, reagirajući na sporazum dvije zemlje o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

“Nepromišljeni lideri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu ne smiju utirati put cionističkim šemama. Oni bi trebali naučiti lekcije iz historije. Sutra je kasno”, naveo je na Twitter Amir Abdollahian, koji je nekadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, prenosi Reuters.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti