20.06.2024.
HomeNovostiŠto se Đoković više pravda sve se više razotkriva: Znao da je...

Što se Đoković više pravda sve se više razotkriva: Znao da je imao koronu, a opet je imao kontakte sa ljudima

Teniser Novak Đoković demantirao je informacije objavljene u medijima o statusu njegovog PCR testa, te poručio kako nije znao da je pozitivan kada je učestvovao na uručenju pehara djeci, javlja Hina.

“To su dezinformacije koje moraju biti ispravljene”, napisao je u Đoković u izjavi koju je objavio na svom Instagram profilu.

Osvrnuo se na tvrdnje objavljene u medijima posljednjih dana, otkako mu je po slijetanju u Melbourne australska vlada oduzela vizu jer nije cijepljen protiv koronavirusa uz obrazloženje da njegova potvrda o izuzeću od cijepljenja nije zadovoljavajuća.

Odluka o oduzimanju vize srušena je na sudu u ponedjeljak, a Đoković se sada nalazi na slobodi te se priprema za Australian Open. No australska vlada razmišlja o posezanju za diskrecijskim pravom da, bez obzira na sudsku odluku, ukine Đokovićevu vizu.

Dva antigenska testa bila su negativna

Đoković je u objavi potvrdio redoslijed događaja i njegovih aktivnosti koji su prethodili pozitivnom PCR nalazu na koronavirus. Naveo je kako je 14. decembra u Beogradu bio na košarkaškoj utakmici nakon koje su mnogi bili pozitivni na koronavirus.

Dva dana nakon utakmice, bez obzira što nije imao simptome zaraze, Đoković se testirao brzim antigenskim testom te je rezultat bio negativan. Istog je dana, kao dodatnu mjeru opreza, napravio je i PCR test čije je rezultate čekao do 17. decembra.

Potom je bio na teniskom događaju gdje je djeci dijelio priznanja. I prije tog događaja ponovno je napravio brzi antigenski test koji je opet bio negativan.

“Nisam imao simptome i dobro sam se osećao, a rezultate PCR testiranja dobio sam tek nakon tog događaja”, napisao je Đoković.

‘Trebao sam odgoditi intervju’

Poručio je i da je sljedećeg dana, 18. decembra, otkazao sve svoje aktivnosti, osim intervjua za L’Equipe, ističući da se na njega obvezao još ranije te se osjećao “dužnim napraviti intervju” i da “nije hteo izneveriti novinara”. Tvrdi i da je za cijelo vrijeme intervjua održavao distancu i nosio masku, osim trenutka kada su ga fotografirali.

Međutim, Đoković je ipak priznao da je u učešće u intervjuu bilo pogrešno.

“Kada se osvrnem, to je bila pogrešna odluka i prihvatam da sam trebao da odgodim tu obavezu”, napisao je Đoković.

Osvrnuo se i na izjavu o putovanjima unutar 14 dana prije dolaska u Australiju koju je trebao, poput svakog drugog putnika, ispuniti prije ukrcaja na let. U Đokovićevoj izjavi, koju su njegovi advokati predali sudu kao dokaz žaleći se na oduzimanje vize, zaokruženo je da tenisač u tom periodu nije nigdje putovao.

Izjavu o putovanju popunili članovi tima

Mediji su ranije objavili da tu tvrdnju demantiraju svjedoci, ali i sadržaj na društvenim mrežama, a Đoković je naveo da izjavu o putovanju nije popunjavao on, nego njegov tim, te da je to isto rekao službenicima za imigracije po ulasku u zemlju.

“Moj se agent duboko izvinjava zbog administrativne greške, što je označio pogrešno polje u odgovoru na pitanje o mojim putovanjima pre dolaska u Australiju”, poručio je Đoković te dodao da je to stvar “ljudske greške” i da nije bilo namjerno.

Dodao je kako je njegov tim australskoj vladi o tome dao dodatne informacije, te kako više neće komentirati cjelokupnu situaciju iz poštovanja prema australskoj vladi i procesu koji je u toku.

Vlastima predočeni novi dokazi

Ministar za imigracijska pitanja Alex Hawke trebao je donijeti konačnu odluku o “slučaju Đoković” koja ima zakonsku snagu rušenja ranije sudske presude, ali su advokati najboljeg tenisera svijeta predali nove informacije i dokaze i zbog toga će se slučaj dodatno odužiti, javljaju zagrebačke Sportske novosti.

Takva je potvrda ujedno stigla iz ureda australijskog Ministarstva imigracije.

“Nedavno je predočena dodatna dokumentacija […] koja bi mogla biti važna zbog mogućeg otkazivanja njegove vize. Naravno, to će uticati na vremenski okvir donošenja odluke”, poručili su iz ureda ministra za imigracije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti