23.06.2024.
HomeNovostiAmerika traži istragu o veličanju ratnih zločinaca i incidentima usmjerenim protiv povratnika...

Amerika traži istragu o veličanju ratnih zločinaca i incidentima usmjerenim protiv povratnika u RS

Sjedinjene Američke Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u Republici Srpskoj prošlog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

– Pozivamo nadležna tijela da istraže ove incidente bez odgađanja i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost – rekao je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Reuters.

Vlasti RS u nedjelju su u Banjoj Luci obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao dan RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je taj datum proglasio neustavnim, jer diskriminira druge religijske i etničke grupe.

– Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda – rekao je glasnogovornik.

Proslava koja je održana u nedjelju je uključivala paradu naoružane policije kroz Banja Luku. Na videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se sudionici kako pjevaju pjesme slaveći rat, uključujući jedan na kojem se navode gradovi u kojima su nesrbi masakrirani i protjerani, piše Reuters.

Komemoraciji su prisustvovali kineski i ruski diplomati te dužnosnici iz Srbije.

Glasnogovornik Bijele kuće je u komentaru na njihovo prisustvo kazao da dok ruski i kineski predstavnici “smatraju prikladnim sudjelovati u destabilizirajućim ceremonijama”, Sjedinjene Države su u utorak Bosni i Hercegovini donirale 96.000 doza vakcina protiv Covid-19.

U ponedjeljak je i Evropska unija reagirala na ceremoniju održanu proteklog vikenda, kazavši “kako vodstvo bh. Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije”.

Vašington je prošle sedmice sankcionirao Dodika za “destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti i pokušaje razbijanja” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti