15.07.2024.
HomeNovostiDok hercegovačke planine gore Novalić se hvali pogledom s Durmitora

Dok hercegovačke planine gore Novalić se hvali pogledom s Durmitora

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine pohvalio se na svom Facebook profilu kako se popeo na Durmitor u Crnoj Gori. Postavlja se pitanje moralnosti hvaljena time po Facebooku dok planine u državi u kojoj je visoki dužnosnik – gore.

Fizičke aktivnosti i posjećivanje planina premijera Novalića bile bi čak i pohvalne u situaciji da u entitetu, za čije je funkcionisanje najznačajnija osoba, doslovno ne gori.

Do sada je u požarima koji su pogodili Hercegovinu izgorjelo više od 150 hektara šume. Situaciju još gorom čini to da je najgori požar trenutno na području Parka prirode Blidinje i da svaki minut vatre nanosi nepopravljivu štetu flori i fauni zaštićenog područja.

Iako niko ne očekuje od premijera Federacije BiH da lično ide da gasi požare, ipak odgovornija osoba bi u najmanju ruku boravila na svome radnom mjestu i činila sve što je moguće da pruži podršku ljudima koji se bore da ograniče štetu u požaru koji se već pretvorio u ekološku katastrofu.

Federacija Bosne i Hercegovine je i ovu sezonu požara dočekala potpuno nespremna. Od Airtraktora i kanadera o kojima se u svakoj sezoni požara govori ni ove godine nije bilo ništa. Još poraznijom situaciju čini to da požar gasi letjelica Helikopterskog servisa RS-a, dok Federacija Bosne i Hercegovine ne posjeduje letjelicu u svome vlasništvu koja bi mogla da učestvuje u saniranju požara.

Izgovori da zbog birokratskih procedura nije bilo moguće na vrijeme nabaviti letjelice za gašenje požara bi imali smisla da Novalić nije predsjednik Vlade FBiH već osam godina.To je i više nego dovoljno vremena da se okonča bilo kakva birokratska procedura.

Premijer Fadil Novalić je u najmanju ruku mogao, kao najodgovornija osoba u Federaciji BiH, organizovati niz kriznih sastanaka tokom prethodnih radnih dana, a na kojem bi razgovarali o rješavanju problema koji traje već danima. Imao je sasvim dovoljno vremena da koordiniše rješavanje problema ili bar pruži moralnu podršku onima koji se danonoćno bore protiv vatre koja uništava našu planinu. Nakon toga bi njegov vikend izlet na Durmitoru bio manje problematičan.

Novaliću koji je velik zaljubljenik u prirodu bi požar na Čvrsnici trebao barem da malo izazove zabrinutost, a ne da u stilu tinejdžera šalje poruke kako je “najbolji pogled nakon najtežeg uspona”.

Najteži uspon je trenutno na Čvrsnici, a Novalić ga nije uspješno riješio.

F.H. / Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti