19.04.2024.
HomeNovostiKompanija s Malte želi kupiti višemilionska potraživanja Vlade TK-a od GIKIL-a

Kompanija s Malte želi kupiti višemilionska potraživanja Vlade TK-a od GIKIL-a

BiH je nekada imala privredne gigante. Danas usitnjeni, rasprodati ili u stečaju. GIKIL je jedan od njih koji se bori za opstanak, no vrlo upitan. A razlog za to je dug – 400 miliona dolara. Najvjerovatnije rješenje za plaćanje tog duga je stečaj. Kompanija iz offshore zone sa Malte želi kupiti višemilionska potraživanja Vlade Tuzlanskog kantona. O konkretnoj ponudi će odlučiti nakon detaljne analize.

Kompanija Coast Line Comodities Ltd, koja je registrovana u offshore zoni na Malti, poslala je Vladi Tuzlanskog kantona pismo namjere s ponudom za otkup 7,5 miliona maraka  potraživanja koja su Vladi priznata u stečajnom postupku u KHK, suvlasniku GIKIL-a. Ne skrivaju da žele kontrolisati KHK, koji, nakon izbacivanja drugog suvlasnika GSHL-a, upravlja GIKIL-om.

“Firma koja se pojavljuje kao potencijalni kupac određenih potraživanja je povezano pravno lice sa većinskim vlasnikom Luke Ploče. Luka Ploče, kao i ostali dobavljači, ima interes da GIKIL dalje radi i posluje i da ima urednu poslovnu politiku i biznis planove. I otuda postoji njezn interes, kao i interes drugih dobavljača da se umiješaju u rukovođenje firmom KHK u stečaju”, kaže Faik Muhić, pravni punomoćnik kompanije Coast Line Commodities Ltd Malta.

Stečajni upravnik kaže da je to stvar Vlade šta će uraditi sa svojim potraživanjem, a iz resornog kantonalnog ministarstva na ovakvu ponudu gledaju sa posebnim oprezom zbog okolnosti koje su dovele do stečaja, ali i istraga nadležnog tužilaštva koje još nisu okončane.

“S obzirom na to da su spremni platiti 100% iznos potraživanja, iz samog toga proizlazi zaključak da je cilj upravljanje, a ne kupovina. To je stvar Vlade, odnosno ministarstava koja imaju potraživanja u KHK u stečaju oko 7,5 miliona – ukupna potraživanja općeg i višeg isplatnog reda su oko 11 miliona i 900. I o tome odlučuje Vlada”, navodi Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik KHK Lukavac.

“Sama ponuda kao ponuda je nevjerovatno prihvatljiva – da smo s jednom dozom opreza, a posebno imajući u vidu sva ova dešavanja u prethodnom periodu, od hapšenja do pokretanja postupaka, donijeli odluku da ne žurimo. Moramo imati što kvalitetnije argumente na osnovu kojih ćemo donijeti odluku”, ističe ministar  privrede TK-a Edin Duraković.

Odluke nema sve dok ne bude urađena dubinska analiza poslovanja koju će finansirati Svjetska banka.

“Ne smijemo ni u kom slučaju dovesti u pitanje funkcionisanje, odnosno budućnost funkcionisanje GIKIL-a. To treba da bude prioritet. I taj iznos, 7,5 miliona, jeste zvučno veliki iznos, ali u poređenju sa benefitima koje donosi funkcionisanje GIKIL-a – zanemariv je”, dodaje ministar Duraković.

Stečaj u KHK traje više od tri godine.

“Nije ni počela prodaja imovina KHK u stečaju. I to je, po mom mišljenju, propust organa stečajnog postupka. Ti ključni dobavljači GIKIL-a imaju objektivni poslovni interes da učestvuju u kreiranju odluka u stečajnom postupku KHK koji upravlja GIKIL-om. Oni procjenjuju da odluke o upravljanju GIKIL-om ne mogu prepustiti samo stečajnom upravniku i Skupštini povjerilaca”, tvrdi Muhić .

Coast Line Comodities Ltd je povezano sa preduzećem Open Solutions Limited koje je također registrovano u offshore zoni na Malti, čiji je dioničar Pavao Vujnovac, predsjednik Nadzornog odbora Luke Ploče. On je vlasnik firme Energia Naturalis, koja upravlja sa 20-ak kompanija, među kojima je Prvo plinarsko društvo, koje od 2017. godine posluje sa ruskim Gazpromom. Bez obzira na dobre poslovne rezultate GIKIL-a u prošloj godini, stečaj još nije isključen. Rješenje suda o izvršenju isplate oko 203 miliona maraka glavnog duga britanskom Moorgatu je privremeno prolongirano.

“GIKIL je privredni gigant na staklenim nogama. Njega pritišće taj dug od 400 miliona dolara i najvjerovatniji ishod plaćanja tog duga će biti stečaj GIKIL-a. U ovom momentu se ne može govoriti o GIKIL-u kao jednoj perspektivnoj firmi”, pojašnjava Muhić.

Istraga protiv organizovane kriminalne grupe na čelu sa Pramodom Mitalom, bivšim predsjednikom Nadzornog odbora GIKIL-a, još nije okončana iz proceduralnih razloga, s obzirom na to da se prvoosumnjičeni ne nalaze u našoj državi. Zbog toga odluka o eventualnom podizanju optužnice još nije donesena.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti