18.07.2024.
HomeNovostiDodikova sjećanja na sve ove izbore: Da se kralo, kralo se

Dodikova sjećanja na sve ove izbore: Da se kralo, kralo se

Da se kralo, kralo se. Krali i jedni i drugi. Fotelja predsjednika RS-a jedna, nepotvrđena za sada je Dodikova, ali i Trivić je blizu da u nju sjedne. Sudeći po svemu do vrele stolice i vlast i opozicija varali, jedni više, drugi malo manje. Autobusima i automobilima preko Drine, dopisivanja, bilo je i onih koji su pored očiju bili slijepi, a i onih- BOŠNJAKA – koji su zbog ličnog interesa izdali stranku, zaboravili na prošlost i umjesto za Državu glasove dali SNSD-u i SDS-u. I dok CIK utvrđuje ko je više krao, a ko više dobio glasaova, Vučić vaga. Čestitke pobjedniku nema, testira preko svojih medija ko će mu više biti odaniji i pokorniji Dodik ili Trivić. Dva su pitanja na koja se traže odgovori. Da li je tzv. Dodikov režim pokrao Trivić. Ili su opozicija i Trivić bitku protiv Dodika izgubili na biralištima, pa sad žele pobjedu dobiti NA ULICI.

Sve je počelo tri dana prije izbora kada je MUP RS-a u Banjoj Luci priveo Adama Šukala i Vladu Mandića, članove Glavnog odbora Vučićevog SNS-a tokom pretresa njihovog vozila koje je, navodno, zaustavljeno zbog toga što su na njemu registarske oznake Srbije. Međutim, sve je imalo političku pozadinu.

No, razloge, sedam dana nakon izbora, na pres konferenciji u Srbiji otkriva Milorad Dodik.

“Neki ljudi su dolazili iz Srbije. Ima onih koji su rodom iz RS-a, veoma su angažovani u politici opozicionih stranaka u RS-u kao što je Vlado Mandić ili Šukalo koji su ovdje angažovani, a vode porijeklo otuda. Oni imaju svoje simpatije, oni se tamo nekad pojave. Oni pokušavaju da nametnu neku priču, neko to shvati pošto su oni dio SNS-a, da je to zvanična politika SNS-a. To nije zvanična politika SNS-a. Nama to niko nije rekao.”

A zastava Vučićevog SNS-a pojavila se na protestima opozicije u Banjoj Luci koja je Milorada Dodika optužila za izbornu krađu. Unatoč tome, Dodik smatra da se Vučić nije miješao u izborni proces u RS-u.

“Nije ni bila nešto potrebna meni podrška jer je narod već se opredijelio tamo. Bilo je očigledno da je Vučić zauzeo neutralnu stvar.”

Potom su se sukobili mediji bliski Dodiku i Vučiću. Informer, tabloid koji je blizak Vučiću, stao je u odbranu Vučića navodeći da je Dodik preko portala svoga sina pokvareno napao predsjednika Srbije koji, prema pisanju portala banjaluka.net, stoji iza odluke Jelene Trivić da u izbornoj noći proglasi pobjedu optužujući ga za političku krizu u RS-u. Međutim, Dodik pokušava da prikrije sukob pravdajući se da su njihove relacije ostale nepromijenjene.

“Ja nemam, niti moja porodica nema nikakav sukob ni sa Vučićem, ni sa Srbijom. Moja porodica veoma cijeni Vučića.”

Ipak,Vučić nije slijedio svog prijatelja Viktora Orbana koji je čestitao Dodiku. Na njegovu čestitiku, ko god bude novi predsjednik RS-a, će još sačekati.

“Moje je samo da sačekam zvanične rezultate Izborne komisije i tog trenutka ću onome koga izborna komisija proglasi za pobjednika čestitati”, kazao je predsjednik Srbije.

A na zvanične rezultate će morati pričekati. Zbog brojnih nepravilnosti i malverzacija koji su uočeni u izbornom procesu, CIK je naredio ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a. To je uslijedilo nakon masovnih protesta opozicije i mnoštva primjera izbornih neregularnosti koje su dokumentovane na biralištima u RS-u.

“Važno da se digne glas jasno i glasno, demokratski, dostojanstveno i mirno da kažemo svoj stav da je dosta izbornim krađama, da se to mora zaustaviti i spriječiti, da hoćemo fer i poštene izbore i hoćemo istinu”, istakao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“Ja odustati neću, neću se povući i krađu priznati neću. Istjerat ću ovo na čistac. A svi koji su učestvovali u izbornim prevarama dobit će krivične prijave”, navela je Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a i SDS-a za predsjednika RS-a

Ako ponovno brojanje otkrije masovne nepravilnosti i krađe za koje se sumnja, opozicija će tražiti poništavanje izbora.

“Jedno vodi ka drugome. Jer ne možemo preskakati korake. Konačni cilj je ponovni izbori, ali ne možemo bez novog prebrojavanja”, dodaje Trivić.

“Naše je prvo da se prebroji i da na bazi tih činjenica koje ćemo utvrditi, mislim da bi najbolje bilo i najčestitije i najlogičnije da se ide s novim izborima”, smatra Borenović.

Dodik sebe smatra pobjednikom i problem prebacuje na CIK.

“Ako je ovo što opozicija kao nešto se buni, dakle, rekao sam samo jedan kandidat od 31 nešto osporava. Samo jedan kandidat. Oni imaju pravo da to dožive kako god hoće. Ali, ja im nisam problem, njihov problem je CIK, nek se tamo obraćaju.”

Najveće nepravilnosti zabilježene su u Doboju i Zvorniku. Opozicija je optužila režim Milorada Dodika da stoji iza slanja tzv. batinaša na jedno od glasačkih mjesta u Doboju nakon zatvaranja birališta. Njihova meta bili su posmatrači opozicije.

“U toku izbornog dana meni je nuđen novac. Prvo je tako počelo. Nakon što sam odbio novac, situacija se smirila. Rekao sam uzmite te pare sebi, meni ne trebaju takve pare. Tokom večeri oni došli, pokucali na vrata i pokazali mi rukom da izađem sa svog mjesta. Ja sam izašao i oni su tako počeli da govore, Njegoše šta to radiš smiri se. Šta radim? Nakon toga jedan mi je govorio, hoćeš da nam se izviniš. Rekoh, kome da se izvinim? Kaže on, pa nama. Kome vama? Pa biračkom odboru”, priča Njegoš Cvijanović, posmatrač na biračkom mjestu Gimnazija 1 u Doboju.

“Nigdje nije bilo nikakvih sukoba, a oni sad pričaju da se nešto desilo. Kako se desilo? Zašto nije prijavljeno policiji? Trebalo je to da se prijavi policiji”, naveo je Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije u Doboju.

Na nepravilnosti tokom brojanja glasačkih listića ukazivali su posmatrači opozicije.

“Pošto predsjednik GIK-a Nenad Paleksić došao u fazu da sam ga uspio iznervirati sa tim mnogim pitanjima i podpitanjima ukazivanjima na nepravilnosti. On je čak izrekao i prijetnju meni, kao ako nastaviš ovako završit ćeš pod zemljom”, tvrdi posmatrač PDP-a u Doboju Darko Pijunović.

Paleksić tvrdi da nije bilo ozbiljnih neregularnosti, kaže da ga kritike ne iznenađuju.

“Ako treba da se prebroje u Doboju nek se prebroje, jer sve one nepravilnosti, ako ih je bilo na koje oni ukazuju mi nismo vidjeli te nepravilnosti. Mi smo ovdje profesionalci i zato su na nas napadi. Oni misle ako izbornu komisiju, ako mene kao predsjednika pomjere da će se nešto promijeniti, neće se ništa promijeniti.”

Nepravilnosti su, prema navodima opozicije, brojne.

“Doboj razlika 11 hiljada glasova. Od 30 hiljada glasova glasača koji su navodno izašli u Doboj 11 hiljada više je glasalo za Dodika ,pa to je naučna fantastika. Takav kriminal, takva korupcija”, ističe Borenović.

“Mi imamo već preko hiljadu prigovora, žalbi i pritužbi. Imamo pripremljenih preko 10 krivičnih prijava protiv lica koja su podmićivala, koja su otvoreno davala novac, to su visoki funkcioneri SNSD-a, oni su visokopozicionirani na listi, oni će sutra biti poslanici. Oni mora da odgovaraju za te postupke”, naglašava Olivera Nedić, predsjednica Gradskog odbora PDP-a u Doboju.

Opozicija optužuje i predsjednika Gradske izborne komisije Doboj smatrajući ga odgovornim za izborne neregularnosti. Paleksić se ne osvrće na njihove kritike.

“To je čovjek koji bi trebao da bude u zatvoru. Evo ja ću da budem direktna, da direktnija ne mogu biti. (Ko?) Nenad Paleksić. To je predsjednik GIK-a koji na svaki naš akt odgovara da nije utvrđena neregularnost. Taj čovjek je odgovoran za 18 hiljada fiktivnih glasova u Doboju. To je grad veličine Prnjavora. On manipuliše, on ima ključ za 18 hiljada glasova, on može da preokrene svaku volju naroda”, dodaje Nedić.

“To su prijave isključivo politički motivisane. Ali ,ja sam profesionalac, ja nisam ni u jednoj stranci. Misle da uklanjanjem mene misle da će Gradska izborna komisija nešto drugačije raditi, jer to je rušenje koncepta u Doboju. Znači, politike u Doboju koja se vodi”, tvrdi Paleksić.

Ponovno brojanje na pojedinim glasačkim mjestima, također, nije regularno. Umjesto da se eliminišu, nepravilnosti se ponavljaju, tvrde u opoziciji.

“Ponovljeno brojanje biračkih mjesta koje je GIK vrši, e to je tek farsa.To je tek farsa, znači niti se broji, to se samo prepravi i upiše kako njima paše. Na naše oči se krade. Ispred mene”, kaže Pijunović.

I u Zvorniku su se, prema tvrdnjama opozicije, dogodile masovne krađe koje su spriječile Dodikov poraz i pobjedu opozicije.

“To je strašno koliko ima dokaza oko ovih malverzacija. Tužilaštvo bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti, kao i MUP RS-a. Ništa se ne dešava”, ističe potpredsjednik SDS-a Milan Radović.

Gradonačlenik Zvornika Zoran Stevanović optužuje opoziciju da se, navodno, bavila nedozvoljenim radnjama i kupovinom glasova.

“Mi smo ovdje bili izloženi raznim pritiscima, između ostalog jedna grupa iz Srbije je radila za gospođu Trivić. Gdje su upumpani i ozbiljni novci na ove prostore. Gdje se kupovao glas samo za Jelenu Trivić. A da ne pričam o aktivnostima i pozivanju naših sugrađana na dan izbora i dan uoči izbora i nekoliko dana prije iz call centara iz susjedne nam zemlje Srbije. Pa ja sam doživio da me pozovu”, priča gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Zanimljivo je da taj slučaj nije prijavio policiji.

“Nisam prijavio, ja nisam to prijavio. Ne bavim se ja time. Meni je bio cilj da taj dan izvedemo sve svoje birače, da naši aktivisti odrade posao kako treba.”

Stevanović, međutim, priznaje da je i SNSD organizovano dovozio birače na izbore.

“Mi nismo imali nikakve autobuse. Organizovali smo i platili putne troškove studentima koji su naši glasači. Znate koliko ih je došlo, 40, ne više. Pun grad je bio registracija Novi Sad, Ruma, Sombor, Zrenjanin.“

Zbog krađe glasova u bošnjačkom selu Klisa, u Zvorniku su mirno protestvovali mještani koji su zatražili hitnu reakciju nadležnih institucija. Milorad Dodik i SNSD su dobili većinu glasova, više od Pokreta za državu.

“Nas 130 koji smo u dijaspori da je nama oduzeto pravo glasa. Da je za nas druga osoba glasala. Da mi nismo mogli da iskažemo svoju građansku dužnost. A ovo je jedna vrsta kriminala, ja mislim da je ovo sve prodato. Za ovo neko treba da odgovara. I to debelo. Nije ovo samo ove izbore. I prethodne, svakih izbora kod nas se dešava ova situacija. Taj odbor izborni koji se gore nalazi, posmatrači, uvijek završeni oni kako, od koga uzmu pare, kad prodaju jednostavno od koga uzmu. Znači, mi smo tu samo kao neki pijuni. Nama je uskraćeno pravo glasa”, navodi Hasan Alić iz MZ Klisa u Zvorniku.

Na izborne nepravilnosti žale se i mještani zvorničke Kamenice u kojoj je opozicija u RS-u za Predsjedništvo entiteta RS i države BiH dobila više glasova od Pokreta za državu.

“Dešavale su se nepravilnosti, kriminal, korupcija, plaćali su narodu. U Kamenici su SNSD-ovci davali po sto maraka biračima, bez obzira koje vjerske ispovjesti, ako je htio da svoj glas da proda. On ga je prodao. Jer, to za mene nisu ni birači, to su za mene prodate duše. Dole u Zvorniku su ljudima davali po 200 maraka”, kaže Senad Rizvić iz MZ Kamenica u Zvorniku.

U mjestu Krajšnik kod Gradiške pronašli smo Stevana Gutića koji je priznao da je greškom glasove Jelene Trivić upisao Zoranu Kaliniću. Greška je, kaže, ispravljena, ali nakon što je slučaj otkriven.

“Jedan od članova biračkog odbora čitao rezultate i ja sam uveo rezultate. Prilikom uvođenja, došao sam dole, uveo sam Zoranu Kaliniću iz neke, nova stranka RS-a 137, a Jelena je bila ispod. I njoj sam stavio četiti nule. Tu su bili osam posmatrača, koji su slikali originalni obrazac,a li niko nije uočio greške. Nikakva namjera. Jer ja da sam imao namjeru onda ne bi prikazao listiće ili da sam uzeo novac ne bi prikazao listiće,“

Zoran Kalinić negira bilo kakvu povezanost sa SNSD-om i sa spornim slučajem.

“Ja ne znam ni gdje se nalazi to selo Krajšnik. Kasnije sam utvrdio da sam prolazio za Srbac. Tamo nismo imali ni člana biračkog odbora, ni posmatrače. Odbijam svaku pomisao na neki dogovor, pogotovo ne sa SNSD-om.“

Iza dopisivanja njenih glasova drugim kandidatima, ali i drugih izbornih neregularnosti, stoji režim Milorada Dodika, smatra Trivić.

“Oni se izvještili u krađi, kako je kome bilo zgodno tako mi je krao glasove.”

Zbog toga traže hitnu reakciju pravosudnih institucija.

“Svi oni koji su bili u tim kriminalnim biračkim odborima, oni koji su bili batinaši, koji su cijepali listiće, pa ti ljudi trebaju da idu u zatvor”, naglašava Borenović.

“Ova kriza je istjerala na čistac cijelu međunarodnu zajednicu i Schmidta i sve ostale. Ovih problema ne bi bilo da je Schmidt uradio jednu stvar, uveo videonadzor i skenere na biračkim mjestima. Ali, oni to ne žele da urade jer žele da omoguće Dodiku da pokrade još jedne izbore, ostane na vlasti”, smatra Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS-u.

A Christian Schmidt, barem za sada, podržao je ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika i potpredsjednike RS-a. Nezavisna istraga navoda o izbornim prevarama je ključna kako bi se osigurao integritet izbornog procesa, poručili su iz OHR-a. Ako ne bude na čelu entiteta RS-a, Dodik neće mijenjati svoju separatističku politiku koja je do sada ostala bez oštrih sankcija međunarodne zajednice i zabrane političkog djelovanja.

“Kad bi oni mene skinuli, a imaju namjeru jer to iskazuju godinama unazad, onda bi se morali da naviknu na jednog novog Milorada Dodika koji bi bio predsjednik recimo nevladine organizacije koja se bori za nezavisnost RS-a. Još uvijek me formalna postavljenja ograničavaju u mnogim stvarima”, istakao je Dodik.

Federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti