Dodikov debakl: Zbog bojkota opozicije u NSRS pale sve tačke “od interesa RS”

0

Burna sjednica Narodne skupštine RS o odlukama Predsjedništva BiH na koje je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH stavio veto, završena je neusvajanjem Dodikovog zahtjeva za veto.

Naime, za Dodikovu odluku glasalo je 54 poslanika, dok su dva bila protiv, što znači da nema dvotrećinske većine za ulaganje veta.

Inače, zastupnici PDP-a i SDS-a napustili su današnju sjednicu.

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila povredu vitalnog interesa Republike Srpske po pitanju zaključaka Predsjedništva BiH o otvaranju Ambasade Azerbejdžan u Sarajevu i o otvaranju kancelarije ambasade Ruske Federacije u BiH u Banja Luci, te odluke o davanju agremana ambasadorima Bjelorusije i Dominikanske Republike za BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila da je po interese RS-a veoma štetna Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, a koja je usvojena na sjednici Predsjedništva BiH.

Pregovori s Turskom

Na posebnoj sjednici nije potvrđena povreda vitalnog interesa Republike Srpske ni po pitanju Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Pakistana o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Poslanici su odlučili da po interese RS nije štetna Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Vijeća ministara i Vlade Turske, koja je usvojena na sjednici Predsjedništva BiH 18. oktobra.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine poslanici nisu štetnom po interese RS proglasili ni Odluku za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i Hrvatske o dopunama ugovora o graničnim prijelazima.

Dodik: Oni su ovo namjero uradili

Govoreći o tome što su zastupnici SDS-a i PDP-a napustili posebnu sjednicu, Dodik je izjavio da je njima rečeno da nađu načina da ne budu dio većine oko pitanja povrede vitalnog interesa Republike Srpske.

– Onda će biti da Narodna skupština nije podržala člana Predsjedništva BiH, da smo postali slabi i nemoćni. Oni su ovo namjerno uradili i nesumnjivo nisu mogli da pretrpe ono što sami govore o sebi – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da “koliko bili različiti i posvađani, kada dođu ovakve tačke dnevnog reda, svi poslanici moraju ostati dosljedni, jer je to miniumum nacionalnog interesa”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here