Dodik – velikomučenik: Još je nejasno da li je bio u bolnici zbog korone, ili zbog ikone?

0

Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti, izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne I Hercegovine u utorak, 5. januara u Banjaluci, nakon izlaska iz bolnice gdje je boravio zbog zaraze korona virusom.

Dodik je negirao da je ikona ukrajinsko vlasništvo, te ustvrdio da je ‘priča izmišljena u Federaciji BiH’.

“Vi ste izmislili to iz Federacije BiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu’’, kazao je Dodik.

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Pozlaćenu ikonu Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi, 18. decembra je formiralo predmet. Naveli su da će izvršiti provjere ‘u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu’.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine je za RSE rečeno kako čekaju objašnjenje o tome kako je ikona završila na teritoriji BiH i pod kojim je okolnostima dana ruskom ministru.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je neovisna o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, za RSE ranije su kazali da je incident u Sarajevu politička gesta prema Rusiji „jer je ova ikona, upravo, s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom“. Mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE ocijenio je kako je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati.

RFE