Dodik preplašen zbog današnjeg kruženja italijanskog vojnog aviona iznad Banja Luke i Laktaša, misli da je pilot tražio baš njega

0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su danas “grubo prekršene granice BiH preletima italijanskog vojnog aviona iznad Banjaluke i cijele Krajine, kao i da je to još jedan dokaz da je BiH međunarodni protektorat”.

Dodik je za “Srnu” rekao “da se postavlja opravdano pitanje šta taj avion radi iznad Krajine i za koga i u koje svrhe prikuplja podatke?”

On je upitao “da li je samo Krajina interesantno područje za izviđanje ili je cilj sasvim drukčiji?”

“Želi li se ovim poslati neka poruka narodu Krajine u vrijeme ratnih dešavanja nad Ukrajinom i višemjesečnim političkim tenzijama u BiH”, pita Dodik.

“Ako ovako mogu da nad teritorijom BiH nadlijeću razne strane letjelice, onda opravdano pitanje opstanka suvereniteta BiH i to predstavlja još jednu potvrdu o državi pod protektoratom međunarodne zajednice ili nekih organizacija koje nastupaju sa pozicije sile”, rekao je Dodik.

“Mi ne možemo da na ovo utičemo, ali izražavamo duboki protest zbog ovakvog grubog kršenja granica BiH. Nije opravdanje ni to da se ovo svrstava u redovne aktivnosti Eufora niti da se opravdava nekim članovima Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakao je Dodik.

Prije nekoliko dana visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je izjavio kako je Milorad Dodik “pogubljen”, a da je to tako najbolje potvrđuje i ovaj današnji protest zbog navodonog “kršenja granica BiH” iako je upravo Dodik tokom intervjua za Radio Slobodna Evropa u novembru 2017. godine na papiru pred Deutsche Wellea novinarima nacrtao kako on zamišlja granice regiona u budućnosti.