Nabavna cijena goriva veća nego trenutna prodajna

0
Foto: Ahmet Bajrić Blicko

Nabavne cijene goriva su veće nego što su trenutne prodajne na benzinskim pumpama, potvrdio je za “Nezavisne” Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola” i predstavnik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Republike Srpske.

Na pitanje da li će narednih dana doći do poskupljenja naftnih derivata na benzinskim pumpama, Bajić odgovara da sigurno hoće, te da se tek treba vidjeti koje će to cijene biti.

“Mi se ipak nadamo da će u narednom periodu doći do stabilizacije cijena naftnih derivata, kako ne bi došlo do poskupljenja i na našim pumpama”, rekao je Bajić.  Trenutne cijene goriva na “Krajinapetrolovim” pumpi u Banjaluci su 2,99 KM za litar dizela, dok je za litar benzina potrebno izdvojiti 2,87 KM.

Iz jedne benzinske pumpe iz Mostara su rekli da će cijene goriva narednih dana sigurno biti povećane, jer je nabavna cijena naftnih derivata dosta porasla. “Trenutno je za litar dizela na našoj pumpi potrebno izdvojiti 2,96 KM, dok litar benzina košta 2,86 KM”, kazao je radnik pumpe u Mostaru.

Radnik jedne pumpe iz Zenice rekao je da su trenutne cijene naftnih derivata povećane nekoliko puta u zadnjih mjesec dana te da je za litar dizela i benzina trenutno potrebno izdvojiti 2,81 KM.

“Očekujemo da će cijene biti veće narednih dana, ali još nismo dobili iz Uprave obavještenje da ih promijenimo”, kazali su s ove pumpe u Zenici.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove su saopštili da su u ponedjeljak postupajući inspektori izvršili kontrolu 29 benzinskih pumpnih stanica na teritoriji Republike Srpske.

“U 19 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega je izdato 38 prekršajnih naloga u iznosu od 285.000 KM. Po nalogu rukovodstava Inspektorata RS i glavnog tržišnog inspektora kontrole se nastavljaju i narednih dana. Tržišna inspekcija RS angažovana je u punom kapacitetu i nastaviće s kontrolama, te pozivamo trgovce da se pridržavaju Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata”, navodi se u saopštenju.  Dodaje se da je za kršenje ove uredbe propisana kazna za trgovca kao privredno društvo od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM.

Iz Federalnog ministarstva trgovine su saopštili da od subote vrše pojačane inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u FBiH, s ciljem sprečavanja nezakonitog poskupljenja goriva.

“Od subote do ponedjeljka izvršena su 24 ciljana i 72 kontrolna inspekcijska nadzora, a 13 subjekata nadzora je zatečeno u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 29 prekršajnih naloga. Kod jednog subjekta nadzora je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 KM bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu nadzora izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet. Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora, 10 subjekata nadzora je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje”, navodi se u ovom saopštenju.