20.04.2024.
HomeNovostiDodik kartu pokazuje, a mediji u RS-u bruje: Prijeti nam nestanak!

Dodik kartu pokazuje, a mediji u RS-u bruje: Prijeti nam nestanak!

Iz godine u godinu sve je više praznik krevetića u porodilištima širom Srpske. U Republici Srpskoj nastavljen je pad nataliteta. U prvih devet mjeseci rođeno je 6.638 beba, a umrlo 11.292 stanovnika. Srpska je u tom periodu, samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja, ostala bez 4.654 stanovnika. U odnosu na isti period 2018. godine, 118 manje rođenih, a 406 više umrlih.

Struka kaže da nikad nismo bili u goroj situaciji i da se mjerama Vlade o populacionoj politici mora ozbiljnije pristupiti.

”Smatram da će efekti izostati svih Vladinih tijela ukoliko u njima ne budu sjedili stručnjaci i doslijedno provodila pravila struke. S druge strane, mora postojati jedna široka javna rasprava o tim mjerama ”, kaže za BN TV demograf Aleksandar Čavić.

Pad nataliteta i rast mortaliteta

To nije više samo slika u manjim lokalnim zajednicama, nego i u većim gradovima. To potvrđuju i podaci Centra za demografska istraživanja koji govore da nijedna opština u Republici Srpskoj u posljednje 22 godine nije u kontinuitetu imala pozitivan prirodni priraštaj.

Nezvanične procjene govore da bi do 2030. godine Republika Srpska mogla imati manje od 800 000 stanovnika. Ovih problema svjesni su i predstavnici vlasti, ali realizaciju određenih mjera populacione politike najavljuju početkom naredne godine.

„Ima nekoliko najugroženijih opština koje ne mogu izdvajati značajna sredstva u svojim budžetima i ne mogu planirati mjere populacione politike i sa te strane će svakako morati biti značajnija podrška institucija tim opštinama” – rekla je resorni ministar Sonja Davidović.

Demograf Aleksandar Čavić kaže da ima prostora da se stvari poprave, ali pristup mora da bude drugačiji.

”Mi i dan danas postimo zbog grešeka iz prošlih vremena. Ima jedna narodna koja kaže kad sjednete u pogrešan voz sve su stanice pogrešne. Ovo je, bez obzira na  pojedine dobre elemente, pogrešan voz kojim idemo govoreći o ekonomskoj politici” – kaže Čavić.

Stručnjaci upozoravaju da se pogrešan voz može zaustaviti povećanjem plata, otvaranjem radnih mjesta i zapošljavanjem sposobnih, a ne podobnih. Demografi tvrde da, bez povećanja nataliteta i zaustavljanja migracija, BiH za koju deceniju čeka još porazniji demografski scenario, čiji će glavni akteri biti stariji ljudi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti