20.04.2024.
HomeLifestyle6 znakova da jedete previše soli..

6 znakova da jedete previše soli..

 

Sol svakome jelu daje „ono nešto“, ali je nezdrava. Doduše, tijelo treba određenu količinu natrija, ali većinom ga previše konzumiramo. Odraslima je potrebno 2,3 mg soli dnevno. Osobe s visokim krvnim tlakom moraju se zadovoljiti sa 1,5 mg soli na dan. Previše natrija u organizmu povećava rizik od bolesti krvožilnog sustava, visokog tlaka te drugih bolesti. Osobito ako se premalo krećeš, sol može negativno djelovati na tvoje zdravlje. Međutim, po čemu možeš vidjeti da uzimaš previše soli? Ovi znakovi će ti to otkriti…

1. Preferiraš gotova jela Pretjerana konzumacija prerađene hrane te osobito masnih jela – poput gotovih umaka – su prvi znak pretjeranog korištenja soli. Ti proizvodi sadrže jako puno soli pa je nemoguće kontrolirati dnevni unos soli, odnosno gotovo je nemoguće držati se preporučene količine. Pazi pri kupovini ima li i koliko je natrija u gotovim namirnicama. Osim gotovih jela, također i jela iz konzerve, juhe iz vrećice te zamrznute namirnice imaju sakrivenu količinu soli.

2. Dehidrirana si

Pretjerana konzumacija soli utječe na tekućinu u tijelu. Naime, sol izvlači tekućinu iz tijela. Posljedica je dehidracija te premalo tekućine u tijelu – što je nezdravo za organizam. Znak je, primjerice, ako se ujutro probudiš žedna. Onda si vjerojatno večer prije konzumirala previše natrija. Krivci za to mogu biti prerađeno meso, slani sir i masline – koji jako brzo podižu razinu natrija. Oprez: dehidracija može uzrokovati glavobolju ili bolove u želucu.

3. Osjećaš se naduto i natečeno

Ako stalno osjećaš nadutost i kao da si natečena, to može biti jasan znak da konzumiraš previše soli. Višak soli daje nam osjećaj nadutosti – jer utječe na ravnotežu tekućine u tijelu. Posljedica može biti i zadržavanje vode – zbog čega ćeš automatski imati veću težinu, ali i općenito je nezdravo.

4. Promijenio ti se okus

Da, i nepce može osjetiti utjecaj prevelike konzumacije soli. Namirnice bogate okusom te dobro začinjena jela odjednom ti nemaju više okusa – i posolit ćeš ih. Kako ćeš otkriti da ti se okus promijenio? Vrlo jednostavno: idi s prijateljima jesti te naruči jelo koje su i oni naručili. Ako si jedina koja je jelo dodatno posolila, onda znaš o čemu se radi. Međutim, nemoj biti zabrinuta! Jednostavno se nekoliko dana odrekni soli i slanih namirnica (da, to je moguće). Takozvana „neslana-dijeta“ vratit će ti pravi okus.

5. Imaš visoki tlak

Osobe koje imaju visoki tlak moraju jako paziti na unos soli. S druge strane, trajna pretjerana konzumacija soli može te učiniti pacijenticom s visokim tlakom. Ako si ugrožena, trebaš se odreći i gotovih jela te brze hrane te moraš redovito odlaziti na liječničke kontrole.

6. Imaš bubrežne kamence

Što točno uzrokuje bubrežne kamence? Nekoliko rizičnih faktora igra ulogu. Među njima je pretjerana konzumacija natrija koja djeluje na tvoje bubrege te na nastanak bubrežnih kamenaca. Vjerojatnost da ćeš dobiti bubrežne kamence možeš smanjiti ako redovito piješ puno vode te unos natrija držiš pod kontrolom.

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti