01.03.2024.
HomeNovostiDodik je nervozan, tiho gunđa i buni se: Ne želi više da...

Dodik je nervozan, tiho gunđa i buni se: Ne želi više da mu Vučić kroji kapu

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je poručio da u glavni grad Srbije ne ide kao poslušnik i da je tražio podršku građana RS-a za Vučićev SNS na izborima zbog ranije dogovorenih projekata u RS-u koje finansira Srbija.

Dodik je ocijenio da je u Srbiji kompleksna situacija.

“Kad ovdje u Banjoj Luci imate slabe lidere, onda Zapad kaže Beogradu da nas ne dira. Kad je ovdje neko jak, onda Zapad preko Beograda želi da nas disciplinuje”, rekao je Dodik.

On je dodao da je sada slučaj i da to nije zgodno.

“Recimo veoma je delikatan trenutak kad kažemo da je Christian Schmidt nelegalan, a on se sastane sa (predsjednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem. Ali sad svi shvataju da je nelegalan. Mi ne smijemo da izgubimo Beograd, ali ja ne idem tamo da bih bio poslušnik. Kad odem tamo i vidim dobru atmosferu tražim podršku za projekte”, izjavio je Dodik za “Glas Srpske”.

Ovakva izjava, dan uoči Božića, mogla bi predstavljati i otvoreno neslaganje Milorada Dodika sa odlukama Aleksandra Vučića i politikom koju vodi, a koja se tiče i predsjednika bh. entiteta RS.

Dodik je istakao da je za Republiku Srpsku veoma važno ko je vlast u Srbiji.

“Uvažavamo onoga koga bira narod u Srbiji…”, istakao je Dodik.

On je rekao da je imao razlog što je pozivao da se glasa za SNS, dodajući da se sa tom strukturom dogovorio o nizu projekata i naveo primjer mosta u Rači preko Save.

“Običaj je da takve projekte finansiraju zemlje po 50 posto, ako se strane drugačije ne dogovore. Sa Aleksandrom Vučićem sam se dogovorio da Beograd gradi most koji košta 170 miliona eura. Rekao je okej, mi ćemo graditi”, rekao je Dodik.

Kazao je da Srbija finansira i 80 posto gradnje puta do Bijeljine.

“Valjda postoji neka vrsta zahvalnosti za takve stvari u politici. Da ne pričamo sad o projektima u svih 60 opština u Srpskoj. Nama je odgovaralo da bude nastavljen kontinuitet vlasti u Srbiji”, naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da mu predsjednik Srbije nije zamjerio kada je uoči izbora rekao da, iako podržava Vučića, on to nije uradio na izborima u Republici Srpskoj 2022. godine već naprotiv.

“Postoji neka pogrešna percepcija o njemu u javnosti, ima on svoj stav, to nije nimalo lak sagovornik, ali nisam ni ja lak sagovornik. Neki ljudi iz SNS-a jesu dolazili za vrijeme prošlih izbora sa nekim novcem i radili ovdje neke stvari, ali ih je pokupila naša policija”, rekao je Dodik.

Adam Šukalo (drugi iza Vučića) danas unosi badnjak u Predsjedništvo SrbijeAdam Šukalo (drugi iza Vučića) danas unosi badnjak u Predsjedništvo Srbije

On je dodao da je jedan od njih sad u kabinetu predsjednika Srbije.

“Ali to ne može da ugrozi naše odnose. I ako opet budu dolazili i rovarili, isto ćemo se ponašati. Sve vrijeme sam imao komunikaciju s njim”, istakao je Dodik.

Dodik je, spominjući “jednog od njih u kabinetu predsjednika Srbije” mislio na Adama Šukala. Bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS-a i opozicionar već nekoliko godina je član SNS-a i čovjek veoma blizak Vučiću.

Toliko su bliski da su danas skupa unosili badnjak u Predsjedništvo Srbije.

Podsjetit ćemo da je tri dana uoči Općih izbora u BiH 2022. godine u Banjoj Luci priveden Adam Šukalo. On i Vlado Mandić su privedeni nakon što im je izvršen pretres vozila, a policiju su predstavljali “bezbjednosno interesantne osobe”.

(Klix.ba)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti