14.07.2024.
HomeNovostiDodik ima razloga za brigu: Ne može se poništiti izbor Schmidta za...

Dodik ima razloga za brigu: Ne može se poništiti izbor Schmidta za šefa OHR-a; Preko njega EU ulazi ‘s obje noge’ u Bosnu i Hercegovinu!

Suzana Grubješić, bivša potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije, komentirala je za Televiziju K1 reakcije iz Republike Srpske na dolazak Christiana Schmidta na funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, o čemu će danas delegacija tog entiteta razgovarati u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Christian Schmidt je imenovan za šefa OHR-a i niko to ne može promijeniti. Što bi se reklo, taknuto-maknuto”, kazala je ona i pojasnila šta bi se u Bosni i Hercegovini moglo promijeniti dolaskom novog visokog predstavnika. “Imenovanje Schmidta znači da je Evropska unija odlučila da u Bosnu uđe ‘s obje noge’. To se, prije svega, odnosi na Njemačku. Gospodin  Schmidt je vrlo ugledan i uticajan političar u vladajućim strukturama u Njemačkoj i njemu se sigurno neće ponoviti sudbina njegovog prethodnika Valentina Inzka, koji je na toj funkciji proveo 12 godina bez konkretnih rezultata. On nije imao dovoljno podrške pa se pretvorio u lutku u koju su podjednako udarali predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Govoreći o mogućim prioritetima novog visokog prdstavnika Schmidta, Suzana Grubješić je rekla da ne misli kako će on smanjivati nadležnosti Republike Srpske. “Njegov osnovni cilj će biti pripremanje Bosne i Hercegovine za priključenje euroatlantskim integracijama. Bosna je nedavno predala program reformi u NATO, znači da se nalazi na putu da bude primljena u NATO i novi visoki predstavnik treba pomoći da ona bude spremna na to članstvo.”   

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti